People First: Op talent staat geen leeftijd, geen kleur geen geslacht en geen afkomst

Van welvaart naar welzijn. That’s the question! Stilaan voltrekt zich een nieuw toekomstbeeld: het welzijnsparadigma, een paradigma waarbij niet de cijfers of de winst maar de mensen op de eerste plaats komen.

  • Is deze paradigmashift ook echt aan het gebeuren in de hoofden van de werkende bevolking?
  • Wordt werkbaarheid even belangrijk als werkzaamheid?
  • Kijken mensen anders naar hun loopbaan en handelen ze daar ook effectief naar?
  • Is er sprake van een ‘nieuw’ psychologisch contract waarbij niet langer jobzekerheid & stabiliteit maar zelfontwikkeling & flexibiliteit primeren?

Dat was de aanleiding voor Travvant om in 2021 een uitgebreid onderzoek te doen, samen met onderzoeksbureau Indiville. Uit die bevindingen distilleerde Roeland Van Dessel, gedelegeerd bestuurder van Travvant acht sleutels voor een futureproof arbeidsmarkt waarin welzijn centraal staat. En hij koppelde daar een tienpuntenplan aan vast. Dat resulteerde in het boek People First. Een boek over loopbanen en de toekomst ervan, een absolute aanrader bovendien voor HR professionals en iedereen die op een of andere manier betrokken is bij de arbeidsmarkt.

In deze podcast reeks zoomen we samen met heel wat experten ter zake in op die 8 sleutels en in deze tweede aflevering kruip ik in het hoofd van Fons Leroy en Hilde De Brauw, outplacement & career coach bij Travvant.

Diversiteit en inclusie is (eindelijk) een thema, maar er is nog veel werk aan de winkel. We moeten holistisch aan de slag met D&I en niet enkel omdat de krapte op de arbeidsmarkt ons daartoe ‘dwingt’. Een opleiding voor recruiters zal overigens niet volstaan. We moeten structurele barrières aanpakken, (HR) processen omdenken en ook de economische meerwaarde van diversiteit erkennen. Fons Leroy droomt van loopbaanfondsen, hij gelooft niet in anoniem solliciteren, wel in open hiring en in gaten in een CV.

Dit is een podcast die uitnodigt om je talentenbril op te zetten en superhelden te (h)erkennen op onze arbeidsmarkt met een duidelijk pleidooi om loopbaanbegeleiding toegankelijk(er) te maken voor anders actieven.

Veel kijk- en luisterplezier!

Bekijk of beluister onze podcasts op

Ook interessant

BEKIJK OF BELUISTER MEER