Over groei en overleven: talent ligt vaak net naast de wonde

Een minder evident thema deze keer: Kindermishandeling. Uit een voorzichtige schatting blijkt dat 1 op 10 kinderen ermee te maken krijgt, meestal binnen het gezin. 1 op 10, dat zijn er dus gemiddeld 2 per klas, ook in de klas waar jouw zoon of dochter vandaag school loopt. Laat dat even bezinken.

Kindermishandeling kent veel vormen: geweld tegen kinderen kan fysiek van aard zijn maar evengoed seksueel, psychologisch, vernedering, afwijzing, verwaarlozing. Deze kinderen lopen het risico om de sporen van dat verleden een gans leven lang mee te dragen: schaamte, een misplaatst schuldgevoel, vluchtgedrag, verslaving, depressie… Ze hebben geleerd of ze worden gedwongen om te zwijgen over wat hen overkomen is en wanneer ze dan toch spreken, reageert de omgeving vaak met onmacht, ongeloof of onbegrip. En die mensen vinden we dus ook terug op onze werkvloer.

Een minder evident thema, vooral een onderbelicht thema waar we het in deze podcast over hebben met Meredith Van Overloop en Valerie Van Peel. Zij hebben daar – samen met Anna Defossez en Peter Adriaenssens – ‘overleven’ over geschreven, een boek over moed en groei na kindermishandeling en misbruik.

+++

Bij vragen of meldingen over geweld, misbruik en kindermishandeling, kan je telefonisch, via chat of mail terecht bij 1712 of op 1712.be

Bekijk of beluister onze podcasts op

Ook interessant

BEKIJK OF BELUISTER MEER