Opleidingscentrum voor AI ‘Le Wagon’ in Brussel viert tiende verjaardag

Het opleidingscentrum voor technologie en AI Le Wagon viert deze week zijn 10-jarig bestaan. Le Wagon is wereldleider in tech- en AI-opleidingen en is dezer dagen relevanter dan ooit.

Le Wagon werd opgericht in Parijs door Boris Paillard, Romain Paillard en Sébastien Saunier. Het opleidingscentrum ontstond uit de visie om de kloof te overbruggen tussen de vraag naar talent in de technologiewereld enerzijds en de beschikbare vaardigheden op de arbeidsmarkt anderzijds. Le Wagon ontwikkelde een uitgebreid opleidingsprogramma dat studenten concrete projecten, praktische oefeningen en real life toepassingen voorschotelt. De meeslepende leermethode stelt studenten in staat om snel en effectief vaardigheden te verwerven die gegeerd zijn op de arbeidsmarkt. Le Wagon bereidt hen ook voor op veranderingen op vlak van data en AI. Met zijn studentgerichte aanpak en gerenommeerde onderwijsmethode creëert het opleidingscentrum bovendien een breed ecosysteem in de techwereld.

In België bestaat Le Wagon sinds september 2015. Het opleidingscentrum lanceerde er al 59 bootcamps in Web Development, Data Science & AI, en Data Analytics. Le Wagon België heeft bijna duizend alumni, waaronder zo’n 150 freelancers, ruim honderd ondernemers en bijna 600 werknemers die aan de slag zijn voor gerenommeerde bedrijven zoals Odoo, Proximus, de Nationale Bank van België, Deloitte, Bain & Company, E&Y en Google. Het opleidingscentrum is gevestigd op de gloednieuwe vierde verdieping van BeCentral in Brussel.

Enkele succesvolle ondernemersverhalen van Belgische alumni: Better (Marie Logé), Credix (Maxim Piessen), Keyrock (Kevin de Patoul), Thibaut Dehem (medeoprichter Mix), Legacio (Felipe del Marmol), Recovr (Alessandro Drappa), Smovin, Tapio (Pierre Collinet), Yago (Thomas Vanderstraeten), Tic Tac Lab (Margo Tinawi), Automaze (Arno Debelle & Corentin Peyresblanques), Molia (Alexandre Tombeur), Kiosk (Thomas Sohet).

Le Wagon – 10 jaar in 10 cijfers:

  1. 26.000 alumni wereldwijd: Le Wagon heeft 26.000 alumni opgeleid en gediplomeerd via zijn intensieve leerprogramma’s. In 2023 heeft Le Wagon 427 bootcamps gelanceerd over de hele wereld, op de campus of online, wat zorgt voor een continue instroom van gekwalificeerde professionals in de techsector.
  2. 110 landen: Met alumni uit 110 verschillende landen heeft Le Wagon een echte mondiale gemeenschap van techprofessionals en ondernemers gecreëerd. Dit diverse netwerk bevordert interculturele samenwerking en innovatie in de tech-industrie.
  3. 7.000 vrouwen: Met een focus op diversiteit is bijna 30% van de alumni van Le Wagon een vrouw. Meer dan 7.000 vrouwen voltooiden tot nu toe al een opleiding bij Le Wagon. Het vergroten van het aantal vrouwen in de techsector is essentieel voor het bevorderen van innovatie. Het zorgt er bovendien voor dat technologische oplossingen voldoen aan de behoeften van een diverse bevolking.
  4. 40 campussen wereldwijd: Brussel, Parijs, Bali, Lissabon, Madrid, Lyon, Rio de Janeiro, Londen, Berlijn… Le Wagon heeft zijn aanwezigheid uitgebreid naar 40 campussen wereldwijd, waardoor technologieonderwijs toegankelijk is voor studenten van over de hele wereld. Elke campus biedt lokale ondersteuning en betrokkenheid binnen de samenleving, waardoor de leerervaring wordt verbeterd.
  5. Een miljard dollar: Startups opgericht door Le Wagon-alumni hebben gezamenlijk meer dan een miljard dollar aan financiering opgehaald, wat innovatie en groei in de techindustrie stimuleert.
  6. 12 nieuwe programma’s: Le Wagon, oorspronkelijk aanbieder van een web development bootcamp, heeft zijn cursusaanbod uitgebreid met 12 nieuwe programma’s in Data, AI, No Code en Growth. Deze uitbreiding komt overeen met de visie om de kloof te overbruggen tussen de vraag naar talent in de tech sector en de beschikbare vaardigheden op de arbeidsmarkt.
  7. Een werkgelegenheid van 90%: 90% van de studenten van Le Wagon vonden werk binnen zes maanden na afronding van hun bootcamp.
  8. 1.500 experts: Le Wagon heeft een community van 1.500 experts over de hele wereld gecreëerd die bijdragen aan het onderwijs en de co-constructie van het lesmateriaal. Onder hen zitten mede-oprichter van Le Wagon en voormalig Google-medewerker Sébastien Saunier, partner van het Boston Consulting Group en Harvard-alumnus Alexandre Benoit, voormalig Airbnb-medewerker en oprichter van Carbon fact Martin Daniel, en oprichter van het Paris Brain Institute en Polytechnique-alumnus Igor Koval. Zij zorgen er mee voor dat het volledige opleidingsaanbod relevant en van hoge kwaliteit blijft.
  9. 35 vluchtelingen en migranten: Dankzij initiatieven zoals Speak & Code Academy creëert Le Wagon sociale impact door 35 vluchtelingen en migranten in Duitsland op te leiden, in lijn met de visie dat technologie echt voor iedereen toegankelijk moet zijn en een instrument kan zijn voor inclusie.
  10. Meer dan 30 partners in België: Le Wagon werkt samen met meer dan 30 strategische partners in België, waaronder tech-netwerken zoals FoTiF (Future of Tech is Female) bij BeCentral, Women Techmakers (Google) en French Tech Brussels. Onze partners omvatten ook bedrijfsnetwerken zoals Agoria en DigitalWallonia4.ai, die deelnemen aan onze jobbeurzen, en coworking-ruimtes zoals Silversquare, La Grand Poste in Luik, The Beacon in Antwerpen, Digital Station in Charleroi en CEI in Louvain-la-Neuve. Ook verschillende initiatieven voor freelancers, zoals Freelancers In Belgium en Malt, maken deel uit van het netwerk van Le Wagon, net als FARI en SustAIn.brussels, die beiden duurzame innovatie promoten.

Internationaal werkt Le Wagon ook samen met Google Frankrijk, waarmee ons engagement wordt versterkt om geavanceerd technologieonderwijs te bieden en onze studentengemeenschap ongeëvenaarde kansen in de industrie te bieden.

Dankzij strategische samenwerkingen met toonaangevende bedrijven, innovatieve startups en vooraanstaande onderwijsinstellingen, staat Le Wagon voorop in digitale innovatie en bevordert het een dynamische samenwerking binnen de technologische gemeenschap.

Terwijl de organisatie haar tweede decennium ingaat, blijft Le Wagon trouw aan haar missie: individuen en bedrijven de vaardigheden en kennis bijbrengen die nodig zijn om mee te zijn in het digitale tijdperk. Le Wagon staat klaar om de toekomst van technologisch onderwijs verder vorm te geven voor de komende jaren.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER