Op twee weken tijd een nieuw team samenstellen via videochat

Vorige maand stond de skillset van HR professionals centraal bij #ZigZagHR. De corona crisis katapulteert ons enerzijds terug naar de basics van HR maar maakte evenzeer het belang van agility duidelijk. Dat ook een recruiter heel agile moet zijn, bewijst het verhaal van HR interim manager Wim Meyvis. In februari werd hij via HR Talents aangetrokken om voor Astor vzw een innovatief project in de ouderenzorg mee vorm te geven. De opdracht: tegen half mei een team samenstellen dat de visie van Astor ‘Welzijn voor iedereen’ in de praktijk zou omzetten. Covid-19 gooide dat project helemaal om.

Melrose place voor ouderen

Astor vzw werd opgericht door het gerenommeerde architectenkantoor Osar, om in de uitbating te voorzien van een aantal intergenerationele projecten die Wim liever niet omschrijft als een woonzorgcentrum. Mensen krijgen een adres met een huisnummer en als er zorg nodig is, is die heel nabij. In tegenstelling tot de klassieke woonzorgcentra wordt hier vooral vraag-gestuurd gewerkt in plaats van aanbod-gestuurd. Bewoners betalen met andere woorden niet voor een totaalpakket, maar enkel voor hetgeen ze hebben gevraagd. Bedoeling is om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De focus ligt op kwaliteitsvol en betaalbaar wonen voor ouderen maar er komt ook een kinderopvang, een lokaal dienstencentrum, een brasserie die voor inwoners uit de regio toegankelijk is, een dierenweide,… Ouderen kunnen er alleen of met hun partner in een service-flat wonen, of in groepswoningen samen met generatiegenoten.

Op twee weken tijd een nieuw team samenstellen via videochat

Wim Mevyis: “Ik ben gestart als recruiter in februari om – op het gemak – tegen half mei een team samen te stellen. Op zich al een heel uitdagende opdracht omdat er enkel een visie en een gebouw was. Tot alles plots 100% online moest door de corona lockdown en we daarbovenop de vraag kregen van het agentschap zorg en gezondheid om te functioneren als schakelzorgcentrum en zo de ziekenhuizen te ontlasten. Oudere patiënten die herstellende waren van Corona, maar nog niet sterk genoeg om alleen te wonen, zouden naar ons doorverwezen worden. Op amper twee weken tijd, heb ik toen een team van 12 medewerkers samengesteld. We waren helemaal klaar. Een jammere anticlimax: er is niemand naar hier doorverwezen omdat de piek op dat moment al voorbij was en de nood het grootst was in Limburgse regio’s.”

Dus concreet had je een team van 12 mensen maar niemand waarvoor zij konden zorgen?

Wim Mevyis: “Dat klopt. We hebben deze periode enerzijds gebruikt om te voorzien in vormingen voor het ganse team en hebben hiervoor een aantal activiteiten georganiseerd die de teamcohesie bevorderen. Anderzijds hebben we dan toch versneld de gewone activiteit opgestart. De twee groepswoningen waren ondertussen klaar, het team was er klaar voor én had er zin in. Sedert begin mei wonen hier nu een 6-tal mensen in een corona bubbel. Tegen juli en augustus zullen er nog meer mensen aangeworven worden omdat dan ook de andere zorgwoningen klaar zijn”.

Hoe rekruteer je zo snel een team, van thuis uit, voor een project dat nog uitgerold moet worden?

Wim Meyvis: “Ik kon terugvallen op een pool van kandidaten die de afgelopen maanden langs geweest waren op infodagen en die hun interesse in een job bij Astor hadden laten vallen. Alle gesprekken verliepen uitsluitend via video interviews. Mensen werden aangeworven zonder face to face gesprek.

We waren op zoek naar sterke profielen. Ze komen hier terecht in heel agile omgeving waarbij we van verpleegkundigen verwachten dat ze bijvoorbeeld ook eens inspringen in de brasserie. Ze gaven dus niet alleen de zekerheid van hun andere job in de zorg op, maar ook kwamen ze terecht in een verhaal waar er nog geen structuur was, waar alles nog gebouwd moest worden. We bekijken dat vooral als een opportuniteit, want dat betekent dat mensen hun job mee kunnen vormgeven en het verhaal mee mogen schrijven.

De grootste uitdaging? Je hebt geen enkele garantie dat er een klik gaat zijn tussen de mensen die individueel aangeworven werden. Ik moest erop vertrouwen dat iedereen net als mij doordrongen was van de visie van Astor. Het feit dat ik een groot deel van mijn loopbaan in de zorg heb gewerkt maakt dat ik minstens twee streepjes voor heb, maar dat gaf zeker niet de doorslag.

Het was bovendien een heel grote verantwoordelijkheid. Ik kon enkel op mijn eigen competenties als recruiter afgaan. Ik ben heel dankbaar dat ik het vertrouwen én de vrijheid heb gekregen van projectcoördinator Carole Riské en afgevaardigd bestuurder, Jan van Rensbergen, voormalig CEO van de BAM. Samen vertalen we de visie van Astor.

Deze opdracht verschilt ook van ‘doorsnee’ opdrachten als recruiter omdat je doorgaans kan terugvallen op een team dat je input geeft over het wenselijke profiel van de kandidaat. Hier heb ik vooral afgetoetst in welke mate mijn enthousiasme voor dit project beantwoord werd door de kandidaten. Goesting in deze job was voor mij van doorslaggevend belang. Ondertussen ben ik meer dan alleen recruiter voor Astor en werk ik mee aan het uitbouwen van hun HR-werking. Ik heb gewoon mijn job gedaan”.

Afspraak binnen twee jaar om te zien hoe het hen gaat!

Wim Meyvis is een freelance HR professional (www.cenzes.be)

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER