CHEP trekt duurzaamheid door in personeelsbeleid, productieproces en werkplek

CHEP Benelux, marktleider in duurzame supply chain oplossingen, opent zijn nieuw duurzaam hoofdkantoor vlakbij het station van Mechelen. De opening past in de bredere duurzaamheidsstrategie van het internationale bedrijf dat zijn 45ste verjaardag in de Benelux viert.

CHEP trekt duurzaamheid volledig door in zijn beleid: van personeel, productieproces tot werkplek.

CHEP heeft de ambitie om te gaan voor een positieve impact op het milieu en de samenleving.

Lang voor mensen in het straatbeeld gekend waren met deelfietsen, deelauto’s of deelsteps ontwikkelde CHEP haar eigen ‘share & reuse’ model. CHEP verkoopt zijn pallets en containers niet, maar laat ze door producenten en retailers delen en hergebruiken. Deze manier van werken staat bekend als pooling. Op die manier zijn er minder nieuwe pallets en hout nodig, wordt er minder afval geproduceerd en vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk. De pallets worden zo veel mogelijk geleverd en opgehaald in volle vrachtwagens, zodat kostenefficiëntie hand in hand gaat met duurzaamheid. Het bedrijf claimt dan ook een pionier te zijn in de circulaire economie, sinds zijn oprichting meer dan 70 jaar geleden en in de Benelux 45 jaar geleden.

Topwerkgever met duurzaam kantoor

Vandaag opent deze Belgische topwerkgever zijn gloednieuw kantoor in de nieuwe Elephantus-site in Mechelen. Er is erg gelet op energiezuinigheid, afvalvermindering, veiligheid en welzijn.

  • Het kantoor heeft zonnepanelen en energiezuinige verlichting.
  • CHEP is begonnen met een Zero Waste Office policy en heeft in het nieuwe kantoor dan ook geen plastic meer en zijn de frisdrankautomaten vervangen door een multifunctionele waterkraan.
  • CHEP gelooft dat incidenten te voorkomen zijn en heeft daarom toonaangevende doelen vooropgesteld in een Zero Harm charter. Op kantoor vertaalt zich dat in verstelbare bureaus, een speciaal opgeleide mental coaches en een hulplijn die 24/7 beschikbaar is voor de werknemers met vragen of problemen rond mentaal, fysiek, financieel welzijn.

Dankzij het duurzaam HR-beleid van CHEP staat de pooler dit jaar bovendien op plaats 5 in de Top Employer lijst van België.

“We wilden een kantoor dat klaar is voor de toekomst, waar duurzaamheid, welzijn en veiligheid centraal staan en dat beantwoordt aan de meer hybride manier van werken van vandaag. Bovendien willen we onze medewerkers meer stimuleren om met het openbaar vervoer te komen, en deze locatie leent zich daar perfect toe, vlakbij het nieuwe station van Mechelen”, benadrukt Vanessa Stark, Managing Director CHEP Benelux.

Vanessa Stark managing director min

En dat horen ze ook graag bij Stad Mechelen: “We stellen vast dat gerenommeerde bedrijven ervoor kiezen om trouw te blijven aan Mechelen, zelfs wanneer ze groeien en op zoek zijn naar nieuwe gebouwen. Ze waarderen het ondernemingsklimaat, de band met de stad en de bereikbaarheid. We zijn verheugd dat CHEP Mechelen blijft verkiezen!”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie.

Belang van duurzaam samenwerken

CHEP Benelux wil dit inherent duurzame systeem tot bij meer bedrijven brengen en haar kennis en expertise delen met haar klanten en andere ondernemingen uit de regio. “Want alleen samen kunnen we de toeleveringsketen nog efficiënter en duurzamer maken”, aldus Vanessa Stark, Managing Director van CHEP Benelux.

Vorig jaar bespaarden de klanten uit de Benelux dankzij pooling:

  • 33 518 luchtballonnen aan CO2
  • Evenveel afval als 1583 gezinnen van vier personen
  • Een bos 2 keer zo groot als het Zoniënwoud (in België)aan hout

De eerste klanten van CHEP Benelux 45 jaar geleden waren Smith’s Food, Spa Monopole voor huurpallets en Ford en Fiat voor de containerdivisie. Vandaag levert CHEP Benelux aan klanten zoals Coca-Cola European Partners, Aviko bv en Mondelez International. Daarnaast accepteren ook bijna alle retailers in de Benelux CHEP-pallets. Van een ‘kleine’ start met 5 servicecenters en een team van 6 personen, is de pooler uitgegroeid tot een bedrijf met 250 vaste medewerkers en 15 servicecenters in de Benelux, waar jaarlijks 23.2 miljoen pallets doorkomen.

Verder dan zero impact op natuur

Terwijl CHEP dankzij zijn circulaire model zijn klanten al jaren helpt duurzamere toeleveringsketens te creëren, wil het bedrijf nog een stap verder gaan. Sinds 2020 heeft het een ambitieus duurzaamheidsprogramma opgezet dat erop gericht is regeneratieve supply chains op te zetten. Dat betekent dat ze meer willen teruggeven dan wat ze gebruiken.

Emmanuel Veys min edited scaled

“Het is niet langer goed genoeg voor bedrijven om alleen te proberen hun impact op de natuur en de maatschappij te verminderen. Wij willen gaan voor een positieve impact, op het milieu, bij onze klanten en partners en op de samenleving als geheel” zegt Emmanuel Veys, Commercial Country Leader België & Luxemburg.

Zo zal CHEP tegen 2025 twee bomen planten voor elke boom die ze gebruiken voor hun pallets. Bovendien heeft CHEP zich het doel gesteld om tegen 2040 koolstofneutraal te zijn in zijn hele waardeketen, tien jaar eerder dan de doelstellingen van het Akkoord van Parijs. CHEP ambieert dus meer dan een zero impact door supply chains te ontwikkelen die de wereld in de toekomst nodig zal hebben

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER