PARTNERCONTENT

VDAB: Werknemers met pit

De experten – VDAB

Onze maatschappij krijgt steeds meer ruimte door de opeenvolgende versoepelingen bij de strijd tegen het coronavirus. Steeds meer werknemers verschijnen opnieuw in het bedrijf en pakken op verschillende manieren de draad weer op. In de afgelopen maanden toonden de werknemers in alle sectoren een bijzonder grote weerbaarheid en flexibiliteit om zich ook aan moeilijke omstandigheden aan te passen. Dat bleek alvast uit een bevraging die VDAB organiseerde onder 5000 tijdelijke werklozen.

In februari 2021 waren er in Vlaanderen 287.197 mensen tijdelijk werkloos. Een jaar eerder lag dat aantal op 85.212. Om een beter zicht te krijgen op de noden en ervaringen van een doelgroep die in recordtijd toenam, voerde VDAB een bevraging uit bij meer dan 5000 tijdelijk werklozen. Daaruit blijkt dat ruim 4 op de 10 van de intensief tijdelijk werklozen ondertussen al een opleiding volgden of tijdelijk een andere job of vrijwilligerswerk hebben gedaan, en dat bijna 4 op de 10 van hen nog geen actie hebben ondernomen, maar daar wel interesse in hebben.

“Een positief signaal, want dat betekent dat bijna 8 op de 10 van de intensief tijdelijk werklozen bereid zijn om actie te ondernemen”, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits. “Het is duidelijk dat heel wat tijdelijk werklozen hun loopbaan in handen nemen door tijdelijk elders te werken of een opleiding te volgen.” Belangrijke drempels blijven de onzekerheid over het moment van werkhervatting, en informatie en ondersteuning op maat.

Opleiding

42% van de intensief tijdelijk werklozen geven aan dat ze al een opleiding volgden, tijdelijk een andere job of vrijwilligerswerk deden. Dat deden ze voornamelijk om de tijd nuttig te besteden of om financiële redenen. Ruim 35% van de intensief tijdelijk werklozen heeft (nog) geen opleiding gevolgd of een tijdelijke job of vrijwilligerswerk gedaan, maar geeft aan dat wel te willen doen. Voornamelijk vrouwen en hoger opgeleide tijdelijk werklozen hebben deelgenomen aan een opleiding of cursus. Wat betreft de sectoren, zien we voornamelijk een hogere deelname bij tijdelijk werklozen uit de evenementensector en toerisme, maar ook bij horeca en luchtvaart.

Sterker

Het volgen van een opleiding of tijdelijk een andere job doen, blijkt niet altijd evident. Tijdelijk werklozen ervaren verschillende drempels. Een belangrijke factor is de onzekerheid, het niet weten hoelang ze nog tijdelijk werkloos zullen blijven. Werkgevers verwachten bovendien vaak dat hun tijdelijk werkloze werknemers beschikbaar blijven, zodat ze hen snel weer kunnen inschakelen. Dat zorgt ervoor dat sommige tijdelijk werklozen minder snel geneigd zijn om actie te ondernemen. Bij mensen die nog niet zo lang tijdelijk werkloos zijn ligt het percentage daardoor lager, slechts 1 op de 4 wil actie ondernemen. Hoewel een opleiding volgen een win-win is voor zowel de tijdelijk werkloze als de werkgever. Als tijdelijk werkloze scherp je vaardigheden aan en sta je sterker in je job.

Problemen

Een belangrijke groep tijdelijk werklozen ervaart niet alleen een financiële impact, die vaak gepaard gaat met jobonzekerheid, maar ook een mentale impact. 51% van de intensief tijdelijk werklozen voelt zich eenzamer. Anderzijds geeft 40% aan zich meer te kunnen ontspannen. Op financieel vlak zien we dat 7 op de 10 van de intensief tijdelijk werklozen moeten besparen door de tijdelijke werkloosheid, voor niet-intensief tijdelijk werklozen is dit iets meer dan de helft. Vier op de 10 intensief tijdelijk werklozen vrezen ook financieel in de problemen te komen.

Pit

Het is voor arbeidsmarktorganisaties als VDAB goed om te weten wat er leeft bij die tijdelijke werklozen. Organisaties kunnen vanuit deze kennis immers adequaat inspelen op de behoeften. De vraag naar opleidingen is zeker aanwezig. Maar ook de vraag naar duidelijke informatie is voor de werknemers een belangrijk aspect als ze moeten omgaan met veranderde en moeilijke situaties. Het zijn allemaal aspecten waaraan ook werkgevers aandacht kunnen besteden om hun werknemers een goed gevoel te geven en gemotiveerd te houden.
Duidelijkheid en de mogelijkheid voor het volgen van opleidingen waarvan werknemers weten dat ze bijdragen aan de verdere ontwikkeling van hun loopbaan, zijn zeker items waaraan zowel werknemers als werkgevers belang hechten. Ze leiden tot medewerkers met pit, die klaar staan om de nieuwe uitdagingen die op hen afkomen, het hoofd te bieden.

VDAB logo donkerblauw

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER