Ondernemen voor onze samenleving: een duidelijke boodschap aan premier De Wever

België heeft het potentieel om uit te groeien tot het meest welvarende land ter wereld. Maar dat lukt enkel als we samen durven ondernemen. Dat is de overtuiging van het VBO, dat samen met honderd invloedrijke bedrijfsleiders de dialoog aanging met premier Bart De Wever. De ontmoeting was geen vrijblijvende netwerkgelegenheid, maar een krachtig signaal: structurele hervormingen zijn dringend nodig om onze economie toekomstbestendig te maken.

De premier ging op de uitnodiging in en lichtte de beleidsprioriteiten van de nieuwe federale regering toe. Bovenaan de agenda: het versterken van de competitiviteit van onze economie, het verbeteren van het ondernemersklimaat, en het verminderen van de administratieve overlast. Thema’s die hoog op de agenda staan bij ondernemingen in alle sectoren, zeker in deze context van geopolitieke onzekerheid en internationale concurrentiedruk.

De urgentie is reëel. De Belgische economie heeft nood aan ingrijpende sociaal-economische hervormingen om haar concurrentiekracht te behouden. Bedrijven spelen hierin een sleutelrol. De leden-sectorfederaties van het VBO vertegenwoordigen 80% van de export en 75% van de private tewerkstelling in België. Bovendien is 40% van de werkgelegenheid in de private sector gesitueerd in bedrijven die actief zijn in minstens twee gewesten. Het zijn dus essentiële hefbomen om de nodige transities mee te ondersteunen.

De boodschap aan de premier was dan ook glashelder: de geplande hervormingen op vlak van arbeidsmarkt, pensioenen en migratie mogen geen dode letter blijven. Ze moeten zo snel mogelijk omgezet worden in concrete wetgeving. Deze hervormingsregering is het aan zichzelf verplicht om door te pakken. Alleen zo kan de economie blijven functioneren als motor van onze welvaart.

Tijdens het overleg werd ook de nood aan administratieve vereenvoudiging expliciet aangekaart. Ondernemingen snakken naar meer ademruimte om te kunnen focussen op hun kerntaken. In dat kader is het recent goedgekeurde Omnibuspakket I van de Europese Commissie een stap in de juiste richting. Het gaat hier niet om een poging tot deregularisatie, maar om een gerichte vereenvoudiging die ondernemingen helpt om efficiënter te werken en tegelijk de duurzame transitie voort te zetten.

Het is nu aan de federale regering om deze voorstellen te steunen. Door als land unaniem en volmondig een positief standpunt in te nemen binnen de Raad van de Europese Unie, kan België zijn ondernemers duidelijk perspectief bieden. Die steun is cruciaal. Want als ondernemingen zich niet langer verliezen in technische complexiteit en overbodige formaliteiten, ontstaat er ruimte voor productiviteit, creativiteit en groei.

Politiek en ondernemerschap kunnen elkaar versterken. Ondernemen voor onze samenleving is geen holle slogan, maar een noodzakelijke keuze. Een keuze voor meer vertrouwen, meer ruimte en meer toekomst voor iedereen die bijdraagt aan onze welvaart.

Bron: VBO

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER