Er is zoveel negatieve berichtgeving in de pers dat medewerkers niet gemotiveerd en niet geëngageerd zijn, dat we bijna zouden vergeten dat er ook nog mensen zijn die heel erg graag werken, sommigen zelfs zó graag dat 1 job niet volstaat. Moonlighters, side hustlers, slashers of Multiple Job Holders zoals professor Filip De Fruyt en professor Bart Wille van de Universiteit Gent ze noemen. Steeds meer mensen hebben twee en zelfs meer jobs. Tussen de 5 en 10 % van de werknemers in West-Europese landen ondertussen. Ook in België is dit fenomeen aan een opmars toe.
- Waarom combineren mensen meerdere jobs?
- Wat voor soort jobs combineren ze?
- Welke voordelen levert hen dat op?
- Welke uitdagingen ondervinden ze daarbij?
- Wat betekent dit voor levenslang leren en voor talent management in organisaties?
De volledige psychologie over werk is gebaseerd op het vervullen van 1 job. Aangezien het aantal mensen dat 2 of meer jobs tegelijkertijd doet toeneemt, moet dit dringend herbekeken worden. Dat is één van de boodschappen van onze twee gasten in deze episode van Brainpickings.
Het loont om meer te werken, zowel voor de werknemer (enrichment) als voor de werkgever (spillover effect) maar we mogen natuurlijk niet blind zijn voor de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Een tweede job kan leiden tot uitputting bij de medewerker en ook werkgevers zullen anders moeten leren kijken naar werk, ook al zijn er nog geen handvatten en is er nog geen evidentie voor wat (niet) werkt.
Het heeft in ieder geval geen enkele zin om als werkgever de billen dicht te knijpen als jouw medewerker een tweede job heeft of ambieert; ga het gesprek aan en leer kijken naar jouw medewerkers in de breedte: niet enkel het diploma of de expertise zijn van belang, hou ook rekening met de interesses van mensen.
Veel kijk- en luisterplezier.