Moeten we mensen dwingen om te leren?

De terugkeer uit vakantie voelt voor mij als nieuwjaar: batterijen opgeladen en klaar voor een nieuwe start. Mijn voornemens voor het nieuwe jaar? Jou verder informeren en inspireren over (de toekomst van) HR, en blijven leren natuurlijk.

Leren. De meeste Vlamingen doen het niet graag, waardoor we als land onvoldoende voorbereid zijn op de toekomst. Als er al geleerd wordt, beperkt zich dat doorgaans tot opleidingen in het kader van de huidige job. Het loopbaanperspectief ontbreekt, en het opleidingsaanbod beperkt zich tot de eigen sector, hoewel de kansen niet noodzakelijk daar liggen.

In onze september editie gaan we op zoek naar een ander narratief voor leren. Als we mensen duurzaam inzetbaar willen maken, dan moeten we hen weerbaar maken om andere dingen te gaan doen. Dat is ook het pleidooi van Stijn Baert in een interview met #ZigZagHR van drie jaar geleden. “We mogen het versterken van competenties niet alleen laten afhangen van het feit of mensen zin hebben in opleiding en ook niet van het feit of werkgevers dat stimuleren of niet. Als uit een competentiecheck blijkt dat iemand nood heeft aan opleiding, dan moeten we dat kunnen afdwingen”, zegt hij. “Anders werkt het blijkbaar niet. We moeten mensen desnoods dwingen om te blijven leren.”

Mensen opleidingen laten volgen omdat het moet, heeft natuurlijk geen zin. Toch heeft Stijn een punt als je het probleem louter met een economische bril bekijkt. We doen er goed aan om te leren hoe we met meerdere brillen tegelijkertijd naar deze (en andere) uitdaging(en) op onze arbeidsmarkt kijken. Hoe je dat kan leren? Door in gesprek te gaan met gelijkgezinden én met andersgezinden. Niet om je gelijk te halen, maar om elkaar beter te begrijpen.

We weten wat we achterlaten en de toekomst is onbekend. Net in die tussentijd zit de grootste mogelijkheid tot groei. Dàt is waar leren plaatsvindt, in de liminaliteit. Dat heb ik geleerd van Annick Neyt, Human Resources Director bij TCR International. Wat is het laatste dat jij hebt geleerd?

It’s a great time to be in HR!

Lesley Arens
Hoofdredacteur en oprichter #ZigZagHR

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER