Maaltijdcheques spelen een belangrijke rol in de koopkracht van werknemers en vooral wanneer ze te maken krijgen met financiële moeilijkheden. De coronacrisis dwong 30% van de begunstigden – bijna 640.000 werknemers – om hun voedingsuitgaven te verminderen. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door Listen in opdracht van VIA, de sectororganisatie van uitgevers van maaltijdcheques. De studie werd uitgevoerd bij een representatieve steekproef van 1.641 Belgische werknemers die maaltijdcheques ontvangen.
Het belang van de maaltijdcheque was nog nooit zo groot als in 2020. Het onderzoekt toont aan dat heel wat werknemers door de crisis hun voedingsbudget moesten herzien. Olivier Bouquet, voorzitter van VIA, legt uit: “Ondanks de bijdrage van maaltijdcheques, heeft 30% van de ondervraagde werknemers, hun voedingsbudget moeten verminderen. Dat terwijl er ook veel uitgaven weggevallen zijn, zoals verplaatsingen of ontspanning. Dat is zorgwekkend. We stellen daarnaast ook een onevenwicht vast in het voedingsbudget van sommige huishoudens wanneer ze niet langer over maaltijdcheques beschikken. Deze groepen die het financieel moeilijker hebben, schroeven dan hun voedingsbudget terug. Dit toont aan dat maaltijdcheques deze basisbehoefte veiligstelt.”
1 op de 2 werknemers wacht op maaltijdcheques om voedingsaankopen te plannen
2.125.000 werknemers in België ontvangen maaltijdcheques. De laatste jaren is deze extra koopkracht voor voedingsmiddelen voor huishoudens een must geworden: één werknemer op de twee die maaltijdcheques ontvangt, wacht op zijn/haar maaltijdcheques om de voedingsaankopen te plannen. Dat blijkt ook uit de snelheid waarmee maaltijdcheques gebruikt worden. De helft van de werknemers geeft aan zijn/haar maaltijdcheques binnen de 14 dagen te gebruiken. Meer dan 80% van de ondervraagden doet dit binnen de maand. Door de crisis zijn maaltijdcheques voor sommige huishoudens nog noodzakelijker geworden: tijdelijke werkloosheid heeft 30% van de begunstigden getroffen, bij arbeiders ging het zelfs om 54%. Die daling van de koopkracht door een verminderd inkomen, in combinatie met een stijging van de gemiddelde voedingsprijs, heeft veel werknemers ertoe gedwongen hun voedingsbudget te herzien.
Ondanks dat het een moeilijk jaar was, zegt 22% van de ondervraagden dat het bedrag dat ze aan maaltijdcheques ontvangen hebben, voldoende was om al hun voedingskosten te dekken. Dat cijfer ligt lager dan andere jaren, als gevolg van de stijgende prijzen en de dalende koopkracht van de meest kwetsbare werknemers. Olivier Bouquet, voorzitter van VIA, besluit: “470.000 gezinnen gebruiken maaltijdcheques voor al hun voedingsuitgaven. Dat toont aan hoe belangrijk het systeem van maaltijdcheques is voor Belgische werknemers. Maar dit cijfer ligt lager dan in voorgaande jaren als gevolg van de prijsstijging en de bijzondere situatie in 2020, die de koopkracht van de werknemers, met name de meest onzekere, heeft aangetast.”
Maaltijdcheques in 2020:
- 125.000 begunstigden in 2020, goed voor 50% van de werknemers in België.
- De gemiddelde nominale waarde bedraagt € 6,57.
- 119.000 bedrijven kennen maaltijdcheques toe in België.
- 26.000 handelaars zijn aangesloten.
- Uitgaven met maaltijdcheques vertegenwoordigen 10% van de omzet van één op de drie handelaars in België.
- 81% van de begunstigden is tevreden over het systeem van maaltijdcheques.