Loonsverhoging? Alleen als je erom vroeg!

Inzichten uit de 2025 salaris enquête van recruitment specialist Robert Walters bieden een blik op de verwachtingen van professionals met betrekking tot salarisstijgingen in het komende jaar. Christophe Paquay, Senior Manager bij Robert Walters, deelt de belangrijkste bevindingen van het onderzoek.

Loonsverhoging? Alleen als je erom vroeg!

Uit het Robert Walters salarisonderzoek blijkt dat amper 35% van de Belgische werknemers in het afgelopen jaar spontaan een loonsverhoging heeft ontvangen van hun werkgever. Voor 8% was eigen initiatief nodig, terwijl 14% hiervoor eerst van werkgever moest wisselen. Bijna een derde (29%) vroeg niet om een loonsverhoging aan en kreeg dan ook niets, terwijl 14% hun verzoek zag afgewezen worden.

“Het afgelopen jaar merkten we dat veel werkgevers eerder reactief handelden in plaats van proactief,” zegt Christophe.

“Als bedrijven hun beste talent willen behouden, moeten ze echter meer aandacht besteden aan het belonen en waarderen van medewerkers zonder dat zij daar zelf om hoeven te vragen.”

Amper de helft is tevreden over huidig salaris

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat slechts 9% van de werknemers in België ‘zeer tevreden’ is met hun huidige salaris inclusief extralegale voordelen. 43% noemt zichzelf tevreden, maar ziet nog verbeterpunten. Bijna een kwart (24%) blijft neutraal, terwijl 21% aangeeft ontevreden te zijn, omdat hun loonpakket volgens hen niet voldoet aan hun verwachtingen of marktstandaarden.

“Een competitief salarispakket is niet langer een ‘nice-to-have’, maar een must,” benadrukt Christophe.

“Werkgevers moeten begrijpen dat ontevredenheid over het salaris snel kan leiden tot verlies van talent. Maar liefst 41% van de bevraagde professionals overweegt immers om van job te veranderen als ze de komende 12 maanden geen loonsverhoging krijgen.”

Verwachtingen voor 2025

Robert Walters onderzocht eveneens hoe de verwachtingen zijn op gebied van salarisevolutie. En die blijken hoog te zijn: 72% van de bevraagde professionals is optimistisch en verwacht een salarisverhoging te krijgen in 2025.

Bijna de helft (45%) hoopt op een voorzichtige stijging van 1-5%, terwijl 23% mikt op een verhoging van 6-10%. 7% streeft naar grotere stijgingen van 11% of meer. Eén op vijf heeft er echter minder vertrouwen in en acht de kans onwaarschijnlijk dat ze hun loon zullen zien stijgen het komende jaar.

“Salarisstijging blijft cruciaal, maar het is niet de enige bepalende factor voor werktevredenheid,” zegt Christophe.

“Professionals hechten belang aan het totaalpakket: een competitief salaris en mogelijkheden om van thuis uit te werken, gecombineerd met overeenstemming met de waarden van de organisatie, een passende functie-inhoud, groeiperspectieven, bereikbaarheid en doeltreffend management.”

Wat gaan werkgevers doen?

Bijna de helft van de werkgevers (45%) denkt dat hun medewerkers tevreden zijn met hun huidige salarispakket, terwijl 30% van het tegendeel overtuigd is. Ondanks deze percepties plant 66% van de werkgevers om in 2025 loonsverhogingen door te voeren. Om werknemers tevreden te houden, hebben werkgevers afgelopen jaar ook extra voordelen geïntroduceerd, zoals representatievergoedingen, mobiliteitsbudgetten, maaltijdcheques, bonussen en bedrijfswagens of (e-)bikes.

“Het is positief om te zien dat werkgevers investeren in extra voordelen, maar het mag geen vervanging zijn voor een marktconform salaris,” waarschuwt Christophe.

“Een goed totaalpakket combineert een competitief loon met voordelen die inspelen op de behoeften van medewerkers.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER