Kwispelende viervoeters zorgen voor verbinding op de werkvloer bij ZEB

Op 21 juni trippelen 20 honden het hoofdkantoor van multibrand fashion store ZEB binnen. Tijdens ‘Take your dog to work day’ mogen werknemers van ZEB hun viervoeter namelijk mee naar het werk nemen. Van de IT- tot de marketingafdeling, overal is een vrolijke hondenstaart te zien. Honden en hun baasjes worden een dag lang verwend met een ochtendwandeling met hondentrainster Kristien Huygh, een fotoshoot, een doggybar, een hindernissenparcours én een hotdog-lunch. “Bij ZEB hechten we veel belang aan de balans tussen werk en privé. Vandaar doen we mee aan ‘Take your dog to work day'”, zegt CEO Matthias Hindriks. “Door je hond eens mee te nemen naar het werk, brengen we beide werelden dichter bij elkaar. Een hond op kantoor verlaagt bovendien de stress, tovert spontaan een glimlach op vele gezichten én je leert de collega’s op een andere manier kennen.” Hindriks zelf geeft het goede voorbeeld en brengt zijn Cocker Spaniël Marcel mee.
​​
​Bij ZEB in Merchtem ondergaan de vergaderzalen een grondige snuffeltest en worden bureaus op poothoogte gezet voor de meest diervriendelijke werkdag van het jaar. Solution Analyst, Timo kon niet wachten tot hij zijn Toypoodle Maurice aan de collega’s mag voorstellen. Naar eigen zeggen past het dier onder elk bureau en kan hij ook als voetwarmer dienen. Content Manager Katleen brengt met haar Dalmatiër Sky een iets groter exemplaar mee. “Sky is een expert in knuffels geven. Ze vrolijkt iedereen die een slechte dag heeft meteen op.”

Positieve impact voor zowel hond als werknemer

ZEB doet beroep op professioneel hondencoach Kristien Huygh om de honden en hun baasjes doorheen de dag te begeleiden. Huygh is absoluut fan van het initiatief. Ze meent dat het zowel de honden als de werknemers ten goede komt.

“Een hond is niet gemaakt om alleen te zijn; afzondering is het ergste wat zo’n dier kan overkomen. Ook voor de werknemers heeft een hond op de werkvloer een positieve impact. Ze staan vaker op van hun stoel, hebben een ontspannende pauze en halen tijdens de uren vaker een frisse neus.”

Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, beaamt dat:

“Honden op het werk kunnen stress verminderen en bevorderen de creativiteit en relaties tussen collega’s. Uiteraard moet je wel duidelijke afspraken maken rond hygiëne, huisdierzones en allergieën van werknemers.”

Collega’s die allergisch zijn voor honden, of zich niet comfortabel voelen met een dier in de buurt, hoeven alleszins niet thuis te blijven op 21 juni. Delen van het kantoor blijven namelijk dog-free.

​Schotten tussen werk en privé opentrekken

Take your dog to work day past perfect in het We Care-programma van ZEB, dat ervoor wil zorgen dat medewerkers zich goed voelen op de werkvloer. Eén pijler daarvan is de schotten tussen werk en privé een stukje weghalen.

Hindriks: ”Je stopt niet met ouder of partner te zijn wanneer je op je werk aankomt. Omgekeerd denk je thuis in de zetel ook wel eens aan het werk. We ondersteunen onze medewerkers dus ook als ze het privé nodig hebben.”

Grafisch designer Sofie Van Laere, kan ervan meespreken. Toen ze haar puppy Nacho in september 2023 in huis haalde, mocht ze van haar leidinggevende wanneer het nodig was van thuis werken.

“Een puppy heeft de eerste weken veel nood aan structuur en nabijheid. Door te thuiswerken, was ik meer beschikbaar wanneer het diertje me nodig had.” Of Sofie Van Laere Nacho meeneemt op de Take your dog to work day? ‘Ja, natuurlijk!’

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER