Je mag ook niets meer zeggen…

Iedere maand schotelen we jou een selectie van boeken voor, voorgeproefd, gelezen en goedgekeurd door de redactie van #ZigZagHR

Je mag ook niets meer zeggen

Mounir Samuel
Nieuw Amsterdam Uitgevers

In een nummer over het vinden, boeien en binden van talent hoeft het geen betoog dat we het ook hebben over een inclusieve omgeving. Maar zelfs met de beste bedoelingen kunnen er misverstanden rijzen. Ook de taal speelt daarin een grote rol. Taal kan immers kwetsen en venijnig klinken, zelfs zonder opzet. Politicoloog Mounir Samuel wil die drempels opruimen, niet met een lijst van verboden woorden, maar door ons vlot (en niet zonder humor) te tonen hoe we respectvol met elkaar kunnen communiceren.

XX FOTO 79 BOEKENCOVER Je mag ook niets meer zeggen

<<>>

Destructief leiderschap

Joost Kampen
Boom Uitgevers

Retentie? Misschien moeten we wat meer naar het leiderschap durven te kijken. Daar schuilt immers de koevoet. Joost Kampen (socioloog, veranderkundige en geestelijke vader van de theorie van de verwaarloosde organisatie) waarschuwt dat we een te romantisch beeld hebben van leiders. We moeten ook naar de schaduwkanten kijken, naar hoe destructief leiderschap kan zijn. Hij legt die kenmerken bloot én zet uiteen hoe destructief leiderschap voorkomen en geheeld kan worden. Hoogst interessant.

XX FOTO 79 BOEKENCOVER Destructief leiderschap jpeg min

<<>>

Nooit meer bang op je werk

Jolein de Rooij
Uitgeverij Ambo-Anthos

Wie was ik om te denken dat ik dit kon? Ik ben altijd bang dat ik iets verkeerd doe. Voor mijn collega’s hield ik mijn paniekaanvallen verborgen. Vooraleer dit helemaal onsamenhangend gaat klinken: we hebben de citaten geplukt uit de interviews die psychologe Jolein de Rooij voerde met werknemers met intense angsten, remmen of trauma’s op het werk. Daarnaast trok ze naar experten die adviseren hoe bepaalde angsten of blokkeringen fel gemilderd kunnen worden. Herkenbaar en oplossingsgericht.

XX FOTO 79 BOEKENCOVER Nooit meer bang op je werk

<<>>

Brieven aan startende ondernemers

Frank Hoogendijk
Uitgeverij Die Keure

Hoort een boek over prille ondernemers thuis in een HR vaktijdschrift? Met zoveel HR professionals die freelance gaan of een bedrijf in de steigers zetten, is die vraag overbodig. Advocaat Frank Hoogendijk heeft evenwel niet zomaar een arsenaal aan tips gebundeld, hij laat de ondernemers zelf aan het woord. Het advies sprokkel je hoofdzakelijk in de ervaringen van zowel doorgewinterde ondernemers als starters. Met Paul Van Den Bosch, Saskia Van Uffelen, Inge Van Belle en een dertigtal anderen. Geïnspireerd?

XX FOTO 79 BOEKENCOVER Brieven aan startende ondernemers

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER