Je kan de toekomst niet voorspellen, maar wel voorstellen

Wist je dat er naast progressieve HR professionals ook progressieve brillenglazen zijn?

Progressieve of varifocale brillenglazen zijn zowel voor nabijzicht als voor zicht op afstand, en daardoor perfect voor mensen zoals ik, die wel wat hulp kunnen gebruiken om scherp te zien op verschillende afstanden.

Op dezelfde manier heb ik mezelf aangeleerd om door een progressieve bril naar de wereld te kijken, met verschillende lenzen.

In het begin is dat even wennen. Letterlijk. Want die sterktes zijn verdeeld over het lensoppervlak. Afhankelijk hoe je door de bril kijkt, krijg je een ander perspectief. Hetzelfde geldt voor hoe je naar de wereld kijkt.

Geen enkele maatschappelijke ontwikkeling kan nog beantwoord worden vanuit één perspectief.

En zo’n bril helpt me daarbij. Figuurlijk. Ik ben daardoor in staat om me in te leven in de leefwereld van de meest uiteenlopende professionals en sectoren.

Empathie in 3D, zeg maar…

Wat dat te maken heeft met HR? Heel veel!

De toekomst is onzeker en dat maakt mensen bang, bezorgt hen stress, maakt het moeilijk om een strategie uit te tekenen.

De beste manier om die onzekerheid leefbaar en werkbaar te maken, is scenarioplanning.

De farao’s deden dat lang geleden al en heel wat bedrijven gaan daar vandaag mee aan de slag. Op dezelfde manier kan je als HR professional verschillende scenario’s opstellen, voor elk scenario de opportuniteiten en risico’s beschrijven én de mogelijke talentstrategieën bepalen.

Door scenarioplanning ben je voorbereid op verschillende mogelijke toekomsten en daardoor in staat om sneller te handelen als één van die toekomsten zich voltrekt.

Het voorbereiden op verschillende toekomsten is overigens één van de HR trends voor 2023 die ik gedistilleerd heb uit de vele rapporten, onderzoeken, podcasts en blogs die ik de afgelopen maand verslonden heb. Hoe scherper je naar de wereld kan kijken, hoe beter je wordt in scenarioplanning.

Scenarioplanning is overigens niet hetzelfde als de toekomst voorspellen, het is eerder de toekomst voorstellen.

Wat gebeurt er in de wereld en in welke mate kan dat jouw bedrijf impacteren?

Dat betekent dat je connecteert met HR peers, maar ook met professionals uit andere vakgebieden. Misschien kunnen we wel het meeste leren van mensen en sectoren die op het eerste gezicht niets met ons vakgebied te maken hebben.

Het komt erop aan dat je open staat om te leren als een spons en daar gericht mee aan de slag te gaan.

Ja, dat vraagt oefening en tijd. Maar door daar nu tijd voor te maken, spaar je veel tijd (en geld en stress) uit in de toekomst.

Welke toekomst het uiteindelijk wordt, dat bepaal je overigens voor een groot deel zelf!

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER