In de boekenkast van #ZigZagHR – februari 2024

Inspiratie haal je als HR professional natuurlijk ook uit boeken. Elke maand krijgen we een interessante stapel leesvoer toegestuurd en daaruit selecteren we heel zorgvuldig en doordacht een viertal boeken die volgens onze bescheiden mening ook in jouw boekenkast een plekje verdienen…

Dit zijn de 4 boeken die deze maand onze aandacht wisten vast te houden:

De theorie van 1 of 2

Ish Ait Hamou

Waarom zijn wij Marokkanen angstig als iemand uit onze gemeenschap een positie bekleedt waarvan we zelf droomden? Waarom leidt het succes van onze broer of zus tot een moeilijke onderlinge relatie? In De theorie van 1 of 2 zoekt Ish Ait Hamou naar verklaringen en antwoorden op die levensbepalende vragen. Vanuit persoonlijke ervaringen ontleedt hij de patronen die ten grondslag liggen aan afgunst of benauwdheid: echo’s uit het verleden en gesloten deuren in het heden.

Uitgeverij Manteau

+++

Goed werk

Isabel De Clercq

Een pleidooi voor werk. Een boek dat ingaat tegen de stroom en dat weerwerk biedt aan het heersende negatieve discours over werk. Zo kunnen we Goed werk van Isabel De Clercq omschrijven. Ze schreef het samen met een groep van slimme koppigaards die elk hun licht laten schijnen op werk en wanneer dat werk goed werk is. De diversiteit van de co-auteurs maakt dit boek zo mogelijk nog interessanter, de heerlijke intermezzo’s van Isabel zorgen voor de nodige luchtigheid en humor.

Uitgeverij Die Keure

+++

Professioneel handelen in een meerstemmige samenleving

Fanny Matheusen

Leven en werken in onze superdiverse wereld kan mensen onzeker maken. Diversiteit speelt een rol in onze werkrelaties, bij dienst- of zorgverlening en in ons onderwijs. Omgaan met die meerstemmigheid, vraagt dat we onze angst voor verschil loslaten. Dit boek leert je alles over kruispuntdenken en interculturele competentie. Via reflectievragen en tips helpt het je doen en denken vanuit een open blik, en leert het je de talenten kennen van de heterogeniale professional.

Uitgeverij Lannoo Campus

+++

Stop het zwijgen

Karin Bosman en Frank Peters

In Stop het zwijgen schetsen expert in grensoverschrijdend gedrag Karin Bosman en reputatiestrateeg Frank Peters een praktische marsroute naar een sociaal veilige werk­omgeving. Ze laten zien hoe je daadkrachtig omgaat met situaties waarin het toch misgaat en reiken kennis en tips aan om het zwijgen te kunnen doorbreken. Dat helpt de gevolgschade van grensoverschrijdend gedrag -arbeidsstress- te verminderen. En – hoe wrang ook – de kosten­post ervan voor werkgevers te reduceren.

Boom Uitgevers

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER