Hybride werken: Liever naar kantoor dan een flexplek (?)

Hoewel het doodvonnis van de kantoorruimtes tijdens de pandemie door sommige commentatoren werd getekend, blijkt dat het kantoor helemaal niet is afgeschreven. Zo zegt 63% van de ondervraagden in België graag op kantoor te werken. Sociaal contact, een comfortabele werkplek en het gemak om te brainstormen worden gezien als pluspunten van het werken op kantoor. Bovendien vindt zes op de tien min 34-jarigen, de kwaliteit van een kantoor doorslaggevend bij de keuze voor een nieuwe job. Dat blijkt althans uit een survey van PATRIZIA AG, partner voor wereldwijde ‘real assets’.

Het onderzoek bij 1.000 Belgische kantoormedewerkers1 bevestigt dat Belgen niet van plan zijn voorgoed van kantoor weg te blijven. Terwijl 27% neutraal is, geeft 63% er de voorkeur aan op kantoor te werken. In lijn met andere onderzoeken geven kantoorwerkers de voorkeur aan een hybride werkmodel waarbij ze tussen de één en vier dagen per week op kantoor werken. Dertien procent van de ondervraagde kantoorwerkers verkiest slechts één dag op kantoor, 22% twee dagen, 20% drie dagen en 12% vier dagen.

“Mensen hebben duidelijk meer nagedacht over de work-lifebalance en maken een berekende beslissing of en wanneer ze naar kantoor gaan, als hun werkgever hen dat toestaat,” zegt Suzy Denys, Country Manager en Director Transactions BeLux bij PATRIZIA. “Veel werkgevers verwachten niet meer automatisch dat hun personeel elke dag op kantoor is. Vroeger maakten werknemers een bewuste keuze om op afstand te werken, nu maken ze een bewuste keuze of ze op kantoor willen werken. Kantoorruimtes zullen alleen aantrekkelijk blijven als ze veel meer zijn dan alleen plekken om te werken en veel meer onderdeel vormen van een community.”

PATRIZIA ziet de kantoren van de toekomst als kleine gemeenschappen op zich. In die optiek herontwikkelt PATRIZIA bijvoorbeeld momenteel het iconische kantoorgebouw The Louise met deze nieuwe manier van werken in het achterhoofd. De renovatie van The Louise is gebaseerd op vier fundamentele designpijlers:

  • technologie (WIREDSCORE Platinum),
  • het welzijn van de huurders (WELL Platinum),
  • duurzaamheid (gericht op net carbon zero en BREEAM Excellent)
  • en kwaliteitsvolle Grade A+ faciliteiten.

The Louise wordt een ‘village in the sky’, met conventionele en flexibele werkruimte, parkeergelegenheid voor fietsen en e-scooters, douches, catering en buitentuinen.

3683 06416805113b0deef59ab4c5e43be7ca

Het belang van sociaal contact op kantoor

Meer dan zes op de tien Belgen (66%) werkt graag op kantoor vanwege het sociaal contact met collega’s. Dat is ook de belangrijkste reden waarom ze graag naar kantoor gaan, gevolgd door het gemak van samenwerken (35%). Betere werkuitrusting (27%), een betere werkruimte (27%) en een aangename werkplek met een eigen vaste plaats (20%) vormen de top 5 van criteria die Belgen het leukst vinden aan werken op kantoor.

Naast enkele nadelen van werken op kantoor die in de enquête naar voren kwamen, zoals de tijd die wordt besteed aan woon-werkverkeer (46%), afleiding door collega’s (35%), het risico op COVID-19 (23%) en problemen met verwarming of airconditioning (20%), noemt bijna de helft van de Belgen (47%) dat ze zich geïsoleerd voelen als het belangrijkste nadeel van thuiswerken.

Kantoor als doorslaggevende factor

Ondanks de trend van flexplekken geeft de Belgische kantoorwerker de voorkeur aan zijn/haar eigen werkplek.

Een derde werkt op een vaste werkplek in een open kantoor, een kwart heeft geen vaste plek. Toch is voor bijna 30% het hebben van een eigen, vaste werkplek het allerbelangrijkste op kantoor. Vrouwen en oudere generaties hechten hier meer belang aan dan mannen en de jongere generatie.

Kantoorwerkers verkiezen ook goede koffie en snacks, parkeergelegenheid en een comfortabele werkomgeving op kantoor.

De kwaliteit van het kantoor is voor de helft van de Belgen belangrijk bij de keuze van een nieuwe job. Mannen (53%) zijn gevoeliger voor de kwaliteit van het kantoor dan vrouwen (45%). 60% van de mensen onder de 34 jaar vindt het doorslaggevend en 9% van hen heeft al eens een jobaanbod geweigerd vanwege de kwaliteit van het kantoor.

“Het kantoor heeft een dubbele rol. Enerzijds is het kantoor onderdeel van een aantrekkelijke propositie voor stagiairs, trainees, of nieuwe starters. Anderzijds is het een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur of ‘lijm’ zo u wil en het DNA van organisaties dat zorgt voor een teamspirit en een gevoel van verbondenheid”, legt Suzy Denys uit.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER