Hoe jonger, hoe meer interesse in telewerken in binnen- en buitenland

In het buitenland werken: het kan tot de verbeelding spreken; bij een kwart van de Belgische werknemers is dit het geval. Met een ‘workation’ combineer je ‘werk plus vakantie’: de werkgever laat toe om te werken vanuit het buitenland, als nieuwe vorm van flexibiliteit. Vier op de tien werknemers onder de veertig jaar zijn hierin geïnteresseerd. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 18.000 werknemers in 18 Europese landen, waaronder 1.000 werkende Belgen. Gemiddeld werken de Belgen in 2024 één dag per week van thuis uit. Ook als je wilt telewerken vanuit je Belgische vakantiebestemming, meld je dit best aan je werkgever. Zodra je buiten de grenzen gaat, komen er meer regels bij kijken.

Werk + vakantie: aantrekkingspotentieel voor wie jonger is dan 40

Als we de cijfers van België onder de loep nemen, dan is een kwart (26%) van de Belgen geïnteresseerd in werken vanuit het buitenland o.a. via workation, waarbij je vakantie en werk kan combineren.
Hoe jonger, hoe meer interesse in telewerken en werken in het buitenland. In België ligt het kantelpunt rond de 40 jaar: dan valt de interesse in werken vanuit het buitenland terug van ongeveer 40% naar 20% (of minder). Dit betekent dat ook een op de vijf werknemers ouder dan 40, deze extra flexibiliteit aantrekkelijk vindt.

Pecentage Belgische werknemers met interesse in telewerken naar leeftijd

Bij minder dan een op tien Belgen kan het al vandaag

Zowel in België als in andere Europese landen is flexibel werken vanuit het buitenland nog maar beperkt beschikbaar. In België zegt 9% dat het al kan binnen de organisatie. Dit is gelijkaardig met de meeste Europese landen zoals Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Finland, Denemarken, Italië, Spanje en Oostenrijk. In landen als Kroatië (25%, Polen (21%), Ierland (21%), Roemenië (19%) en de UK (18%) gebeurt het al meer; meer bepaald dubbel zoveel als in de meeste andere Europese landen.

Percentage werknemers dat aangeeft dat werken in het buitenland oa workation al kan in de organisatie

Katleen Jacobs, Business Unit Manager van SD Worx:

“(Tele-)werken vanuit het buitenland kan een extra troef zijn in de strijd om talent. Net zoals telewerken van thuis uit of in eigen land is dit geen individuele kwestie: goede afspraken helpen daarbij en als bedrijf kan je een charter of policy opstellen met een duidelijk kader. Het kan gaan om het tijdsvenster waarbinnen je beschikbaar moet zijn, en voor welke jobs dit lukt in de organisatie. In België is de interesse bijvoorbeeld drie keer zo groot als wat er vandaag kan. Het is aan elke organisatie om te bekijken wat mogelijk is.”

Vanop je vakantieadres: opgepast

Gemiddeld werken de Belgen die kunnen telewerken een dag per week van thuis uit. Maar ook hier is er interesse om dit te verdubbelen, toch qua aantal dagen. Waar 42% aangeeft dat telewerken mogelijk is in de organisatie, is 55% van de Belgen geïnteresseerd om dit te doen, maar ook hier geldt: dat het varieert naargelang de leeftijd en de persoonlijke voorkeur.

Percentage Belgische werknemers met interesse in werken vanuit het buitenland bv via een workation naar leeftijd

Ook de plaats vanwaar men werkt kan verschillen

“Telewerken vanuit een andere plaats dan je je woonplaats, zal je ook intern best aanvragen. Werk je bv. graag vanuit je vakantieadres aan de Belgische kust, of ga je naar een andere toeristische regio in België, is het toch belangrijk dat je dit meldt, bv. voor de arbeidsongevallenverzekering. Zodra je de grenst oversteekt met je laptop, komen er nog wat meer regels bij kijken …”, vervolgt Katleen Jacobs.

Jo Lavrysen, specialist in internationale tewerkstelling SD Worx licht toe:

“Workation in de buurlanden (of breder in de EU) hoeft niet al te complex te zijn, op voorwaarde dat het aantal dagen op jaarbasis beperkt blijft. Hierover kan je concrete afspraken vastleggen in je workation policy. De Belgische arbeidsongevallenverzekering blijft van toepassing, wel is het aangeraden om de verzekeringsmaatschappij te informeren. Veel complexer wordt het als je medewerker vraagt om vanuit de UK, Zwitserland of een exotischere bestemming te werken. Dan is gespecialiseerd advies nodig, want de formaliteiten verschillen van land tot land. Je wilt immers geen problemen met werkvergunningen of verzekeringen.”

“Een goede policy is ten zeerste aangeraden als je workation mogelijk wil maken binnen je organisatie. Het aanbieden van dit voordeel maakt je daarenboven extra aantrekkelijk als werkgever in de zoektocht naar talent. Het toont dat je oog hebt voor de nood aan meer flexibiliteit”, vat Katleen Jacobs samen.

Percentage werknemers dat interesse toont in werken in het buitenland oa workation

Over de jaarlijkse internationale werknemer studie

SD Worx zet zich in om de perfecte match te creëren tussen de noden van de business, HR en de medewerkers. Door uitgebreide enquêtes van zowel werkgevers als werknemers krijgt ze inzicht in percepties, meningen en overtuigingen over werk en de arbeidsmarkt. Dit jaar richt het onderzoek zich op drie overkoepelende thema’s: digitalisering, talent en flexibiliteit. In februari 2023 heeft SD Worx gegevens verzameld uit 16 Europese landen, waaronder Oostenrijk, België, Kroatië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen, Polen, Spanje, Zweden, Zwitserland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In totaal werden 16.011 werknemers ondervraagd en werden de resultaten gewogen om een betrouwbare representatie van de arbeidsmarkt van elk land te garanderen. In België gaat het over 1000 werknemers.

Over de internationale werknemersbevraging

SD Worx, de toonaangevende Europese HR-dienstverlener, helpt organisaties met hun HR en payroll. Om te weten wat echt belangrijk is voor werkgevers en werknemers, voert SD Worx regelmatig enquêtes uit. De analyse van de meest recente enquête, de ‘Navigator Series’, biedt organisaties een kompas om door de uitdagingen van HR en payroll te navigeren. De enquête werd in februari 2024 uitgevoerd in 18 Europese landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Ierland, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Servië, Slovenië, Spanje, het VK en Zweden. In totaal werden 18.000 werknemers ondervraagd. De resultaten zijn gewogen en garanderen een betrouwbare weergave van de arbeidsmarkt in elk land.  
In België gaat het over 1000 werknemers. Voor België wegen we voor taal, leeftijd, geslacht, opleiding, bedrijfsgrootte en regio tewerkstelling. Voor België liggen de weging coëfficiënten bijna allemaal onder de 1,7. 

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER