Hoe flexibilisering en hybride werken inclusief benaderen?

Johnson & Johnson en farmadochter Janssen Pharmaceutica oogsten al lang lof voor hun HR aanpak. Hoe reageren zij op de huidige veranderingen, die ingeluid of versneld werden door de coronapandemie? En hoe zien zij HR zelf? Vragen voor Hilde Claes en Tim Vanherck, de #ZigZagHR Wijzen van deze editie, die helemaal in het teken staat van verandering, zeg maar van Rearchitecting Work – Rearchitecting HR.

Om de zoveel jaar hebben we de gelegenheid om de manier hoe we werken fundamenteel te herdenken. Begin 19de eeuw luidde de industriële revolutie de komst van de fabrieken in. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen vrouwen massaal op de arbeidsmarkt, in de jaren 90 brachten de computer en het internet de definitieve doorbraak van digitalisering en in 2020 zorgde de covid-pandemie ervoor dat een ongezien aantal mensen van thuis uit aan het werk moesten.

Die pandemie maakte ook heel tastbaar hoe kwetsbaar onze job is – heel wat mensen werden getroffen door (tijdelijke) werkloosheid – en hoe wendbaar we kunnen zijn als de context dat vereist. En tussen de vier muren van ons geïmproviseerd thuiskantoor hadden we ook meer tijd om na te denken over hoe, waar, wanneer en waarom we werken. Dit was een ongeziene crisis en in de eerste fase ging alle focus en energie naar veiligheid en gezondheid.

  • Hoe moet het nu verder?
  • Hoe gaat de wereld, het bedrijfsleven, de manier hoe we werken er post-covid uitzien?
  • En wat betekent dat voor HR?

Voor antwoorden op deze (en andere vragen) ging Lesley Arens langs bij Johnson & Johnson (J&J), volgens diverse rankings één van de aantrekkelijkste privébedrijven in ons land. Ze had er afspraak met Hilde Claes, VP HR bij J&J R&D en VP HR Janssen Pharmaceutica, en Tim Vanherck, Head of HR J&J Supply Chain EMEA.

Wordt hybride het zoveelste buzzword of wordt dit dé sleutel in de werkorganisatie?

Hilde Claes “Het hybride werken bestaat al heel lang. Ook bij J&J werken we al jaren plaats- en tijdsonafhankelijk samen. Het grote verschil is dat de mate waarin dat in het verleden gebeurde, vooral afhankelijk was van de goodwill van de leidinggevende. Thuiswerk was al ingeburgerd, maar er zat geen groot framework rond. Dat is wel degelijk nodig, want een afsprakenkader schept duidelijkheid en maakt een systeem fair en transparant. Het hybride werken is geëvolueerd van een gunst naar een nieuwe standaard.”

Tim Vanherck “Net zoals veel bedrijven, heeft J&J ondertussen een policy uitgewerkt waarin vastgelegd wordt hoeveel dagen mensen weer op kantoor verwacht worden. Maar het is te vroeg om te weten waar de bedrijfswereld uiteindelijk zal landen na deze periode. Er spelen naast de coronapandemie trouwens nog heel wat andere krachten en die werken ook op elkaar in. Denk aan diversiteit, klimaatverandering en digitalisering. Het is nog niet duidelijk wat de resultante daarvan zal zijn. Dat wil niet zeggen dat we niets moeten ondernemen, dat wil wel zeggen dat we verschillende initiatieven moeten opzetten en daaruit leren.

Als we het hebben over flexibiliteit, moeten we erover waken dat we ook mensen die niet office based zijn meenemen. Hier zal de grootste vernieuwing liggen: hoe gaan we het ganse debat rond flexibilisering inclusief benaderen? Niet iedereen is op dezelfde manier door de pandemie gegaan. Sommige mensen moesten blijven doorwerken (denk maar aan de zorg en logistiek) met het risico om zelf ziek te worden. Voor heel wat mensen is tijd- of plaatsonafhankelijk werken zoals we daar nu over spreken en lezen helemaal niet aan de orde. Ook met hen moeten we het gesprek aangaan, zodat we flexibiliteit niet exclusief maar inclusief benaderen.”

Bij Janssen Pharmaceutica wordt er overigens niet alleen ingezet op het hybride werken, maar ook op hybride loopbanen of 4-D-loopbanen zoals Hilde Claes ze omschrijft: “Het gaat om work, learn, rest, care. Basisidee is dat we te lang hebben geredeneerd vanuit de sequentie leren (op schoolbanken voor de start van de loopbaan), werken (de loopbaan) en rusten (pensioen). Die drie-fasenloopbaan hebben we bij J&J vervangen door een 4D-visie op loopbanen. De vier dimensies werken, leren, rusten en zorgen volgen elkaar niet meer op, maar zijn meer hybride met elkaar verbonden”.

ZZ 20 oktober COVER

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER