Hoe belangrijk is leervermogen bij change?

Eind vorig jaar dienden zich grondige veranderingen aan in de wetgeving voor de wondzorg voor thuisverpleegkundigen. Plots moest alles heel snel gaan; processen moesten aangepast worden, thuisverpleegkundigen moesten geïnformeerd en opgeleid worden en voor klassikale trainingen was er geen tijd meer. Bovendien zijn thuisverpleegkundigen altijd onderweg of bij patiënten.

Door het inzetten van e-learning modules via FLOWSPARKS is Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen erin geslaagd om iedereen mee te krijgen in het hoe maar ook in het waarom van deze veranderingen.

E-learning als oplossing

FLOWSPARKS, een toonaangevend e-learningplatform, werd gekozen om alle thuisverpleegkundigen snel en op een consistente manier te kunnen trainen.
Het gebruik van e-learning bood flexibiliteit aan de zorgmedewerkers, die vaak onderweg zijn en beperkte tijd hebben. De inhoud werd ontwikkeld door een team van experts en zorgprofessionals in samenwerking met een FLOWSPARKS coach.

Samenwerking en expertise

Het succes van de implementatie was mee te danken aan de nauwe samenwerking tussen FLOWSPARKS en het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen. De organisatie had in het verleden al succesvol samengewerkt met succescoach Indyra Olivier. Door wekelijks contact en evaluaties werd ervoor gezorgd dat de e-learning voldeed aan de behoeften van de verpleegkundigen én dat deze snel en effectief kon worden geïmplementeerd.

Succesfactoren en belangrijke leerpunten:

  • Duidelijke communicatie: Voorafgaand aan de training werd de noodzaak maar ook praktische informatie zoals de beschikbare werktijd voor medewerkers om de modules te voltooien, duidelijk gecommuniceerd.
  • Tijdlijn en behapbare modules: De inhoud werd opgedeeld in modules en gepresenteerd via een overzichtelijke tijdslijn, waardoor medewerkers wisten wat ze konden verwachten.
  • Toegang tot de modules: De e-learning modules konden vlot geraadpleegd worden via hun tablet die ze gebruiken voor het ‘Electronisch verpleegdossier (EVD)’.
  • Rapportage en betrokkenheid van leidinggevenden: FLOWSPARKS bood inzicht in de voortgang van medewerkers, wat leidinggevenden in staat stelde om actief betrokken te zijn en medewerkers aan te moedigen om de training te voltooien.
  • Verscheidenheid aan leervormen: De modules bevatten verschillende leervormen, zoals video’s, stappenplannen, oefeningen en casussen. Alles was gericht op de praktijk zodat de transfer naar de praktijk vlot zou kunnen verlopen.

Onderzoek naar effectiviteit

Om de effectiviteit van e-learning in kaart te brengen, voerde FLOWSPARKS ook een studie uit. De resultaten ervan benadrukten het belang van implementatie. Het is niet alleen essentieel om inhoudelijk hoogwaardige e-learnings te ontwikkelen, maar ook om ervoor te zorgen dat deze goed worden geïmplementeerd. Enkele belangrijke learnings:

  • Duidelijke noodzaak: Het is essentieel om de noodzaak van e-learning duidelijk te communiceren naar alle stakeholders. Door de veranderingen in de wetgeving en de voordelen van e-learning helder uit te leggen, waren verpleegkundigen gemotiveerd om deel te nemen aan het programma.
  • Consistentie: Het bieden van een consistente leerervaring is van groot belang. Door gebruik te maken van een gestructureerde en goed georganiseerde e-learningomgeving, konden verpleegkundigen hun voortgang bijhouden en op een consistente manier leren.
  • Maak het makkelijk: Doordat verpleegkundigen het Elektronisch Verpleegdossier op hun tablet kunnen raadplegen via een snelkoppeling ligt de drempel een stuk lager. Verpleegkundigen kunnen op die manier de geleerde kennis direct toepassen in hun dagelijkse werk.
  • Ondersteuning en evaluatie: Het bieden van adequate ondersteuning en regelmatige evaluaties is essentieel voor het succes van e-learning. Door middel van wekelijkse contactmomenten en evaluaties kon er snel worden bijgestuurd en werden eventuele problemen opgelost.

Het belang van upskilling & reskilling

In een snel veranderende omgeving, zoals de zorgsector, is upskilling en reskilling van cruciaal belang.
Het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen heeft een continu proces voor competentie- en drijfverenbeoordeling geïmplementeerd, van rekrutering tot het einde van de werknemerslevenscyclus.

+++

Deze succesvolle implementatie van e-learning in de thuisverpleging toont dat het van essentieel belang is om de noodzaak van e-learning duidelijk te communiceren, te zorgen voor een consistente leerervaring, de integratie met bestaande tools te bevorderen en voldoende ondersteuning en evaluatie te bieden.

Zelf ook aan de slag met e-learnings?

>> Vraag hier je demo aan

Beluister de podcast

Beluister ook de aflevering van Brainpickings. Daarin vertellen Indyra Olivier, Operations Manager België FLOWSPARKS; Laura Rottiers, Rekrutering & Selectie Expert bij Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen & Ann Dobbelaere, Vormingscoördinator en aanspreekpunt stages bij Wit gele Kruis Oost-Vlaanderen hoe ze er dankzij het inzetten van e-learnings in geslaagd zijn om iedereen mee te krijgen in het hoe en in het waarom van deze ingrijpende verandering.

thumbnail 1 1@4x

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER