Het effect van een sterke cultuur op het bedrijfsresultaat #120

Wat is de link tussen vertrouwen, betrokkenheid en customer intimacy? Hoe kan je inzet en betrokkenheid belonen? Hoe zet je een cultuur van innovation by all neer binnen je bedrijf? En wat is het effect van een sterke cultuur op het bedrijfsresultaat?

Voor een antwoord op die vragen kruip ik in het hoofd van Sofie Liekens, chief happiness officer bij Upgrade Estate. Koenraad Belsack en Nele Van Damme, ook buiten het werk een koppel, staan er al meer dan 20 jaar aan het roer en blijven verbazen door hun innovatiekracht.

Sofie is duidelijk een learnatic die zich zelf ook graag laat inspireren. In de eerste plaats door haar collega’s en door co-founders Nele en Koenraad. Ook (wijlen) Jef Clement heeft een diepe indruk op haar nagelaten, Dirk Buyens en (wijlen) Peter De Prins hebben haar het belang van een strategisch HR beleid bijgebracht. En tijdens haar loopbaan liet ze zich omringen door enkele sherpa’s zoals Luk Dewulf, Gabriël Augustijn en Elke van Hoof.

Bij Upgrade Estate hebben ze een collectieve allergie tegen het idee dat er oorlog gevoerd moet worden om talent aan te trekken. “We connecteren liever met talent” zegt Sofie, op de externe arbeidsmarkt maar ook binnen Upkot en binnen hun ecosysteem van investeerders.

Wat maakt dat mensen geëngageerd zijn en blijven? Hoe kan je inzet en betrokkenheid belonen? Niet door verloning, zo blijkt, hoewel het loon uiteraard marktconform moet zijn. Meer nog, bonussen werken contraproductief, aldus Sofie. Daarom zetten ze vooral in op non-financial benefits. Zo krijgen medewerkers de kans om mee te gaan op een inspiratiereis, kunnen ze een leiderschapstraject volgen, en alle medewerkers die drie jaar bij Upgrade Estate werken, kunnen aandelen kopen.

Ze ziet ook een heel duidelijke link tussen vertrouwen, betrokkenheid en customer intimacy. In 2020 zijn ze gestart met een diversiteitstraject met Hassan Al Hilou én bij Upgrade Estate hebben ze geen R&D departement. In de plaats daarvan hebben ze een cultuur van ‘innovation by all’. Wat dat betekent, ontdek je in deze aflevering van Brainpickings.

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Gerelateerde artikels.

Employee Engagement

7 op 10 Belgen fier op hun job

Blue Monday komt eraan, maar gelukkig toont internationaal onderzoek van SD Worx aan dat Belgen, net als de Nederlanders overigens, hun job graag doen. 2 op de 3 Belgen voelen

Wellbeing in HR

Mentaal welzijn onder hoogspanning

In dit Spotlight-dossier gaan we op zoek naar hefbomen om enerzijds de instroom van langdurig zieken af te remmen en anderzijds tot een meer effectieve en duurzame re-integratie van langdurig

© 2022 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR