De coronacrisis schudde de werkvloer danig door elkaar. Veel mensen werken thuis, hebben andere taken of verantwoordelijkheden … Allemaal factoren met impact op de motivatie. Hoe zorgt u als werkgever ervoor dat uw werknemers bezield aan de slag blijven? Zet in op Autonomie, verBondenheid en Competenties, of het ABC van motivatie
Autonoom versus gecontroleerde motivatie
Het spreekt voor zich dat motivatie cruciaal is voor een gezonde en gelukkige loopbaan. Gemotiveerde mensen zijn minder vaak afwezig, hebben minder kans op een burn-out en zijn productiever. Maar de ene gemotiveerde werknemer is de andere niet. Er bestaan immers twee soorten motivatie:
- Autonoom gemotiveerde werknemers: zij die hun job interessant, waardevol en zinvol vinden.
- Gecontroleerd gemotiveerde werknemers: zij die hun job uitoefenen omdat het moet. Maar ze zien er de meerwaarde niet van in of ervaren geen gevoel van vrijheid.
Van ‘moet’-ivatie naar motivatie
Jammer genoeg werken we steeds minder ‘omdat we het zelf willen’ en steeds meer omdat ‘het moet’. Vooral nu, in onzekere coronatijden, is de autonome motivatie soms zoek.
Hoe buigt u die ‘moet’-ivatie terug om naar de juiste autonome motivatie? Hoe creëert u een context die ervoor zorgt dat werknemers hun werk wél waardevol en boeiend vinden?
Het ABC van motivatie
Het antwoord? Streef naar voldoende Autonomie, werk aan verbondenheid (Belonging) en zet in op Competenties. Speelt u in op deze basisbehoeften, dan blijven uw werknemers langer en met passie aan het werk.
Uw rol als leidinggevende is belangrijk. Zeker in deze complexe coronatijden. Met onderstaande handvaten boost u de motivatie binnen uw organisatie, zelfs vanop afstand.
- Start met de B van betrokkenheid. Zorg dat uw medewerkers verbonden blijven met elkaar én met de organisatie. Begin bijvoorbeeld elke (online) meeting met een check-in. Laat elke collega de ruimte om gevoelens te ventileren. Zo verhoogt u de psychologische veiligheid van uw team.
- Verhoog de competenties van uw medewerkers. Ga in de eerste plaats op zoek naar hun noden en ondersteun deze. Hebben ze behoefte aan nieuwe skills? Beschikken ze over ze de juiste tools om te efficiënt vergaderen of brainstormen? Hoe ergonomisch is hun werkplek? Betrek ook uw leidinggevenden. Weten zij hoe ze leiding kunnen geven van op afstand? Kunnen ze omgaan met de huidige transitie? Beschikken ze over de nodige veerkracht om dit vol te houden?
- Zitten de betrokkenheid en de competenties goed? Dan zijn uw medewerkers klaar voor meer autonomie. Maar ga eerst na of die nood er überhaupt is. Wat zou meer autonomie voor een team of medewerker betekenen? Laat hen dit eerst uitzoeken. En maak deze oefening ook eens voor uzelf. In welke mate voelt u zich comfortabel als u autonomie overdraagt? Wat is voor u een stretch? En wat een no-go? Communiceer dit duidelijk naar uw medewerkers. Waar krijgen uw medewerkers precies autonomie over? Wat is bespreekbaar en wat niet? En waar kan nooit autonoom over beslist worden?
Meer tips nodig? Surf naar de website van Securex voor enkele inspirerende blogs over motivatie.
Eva vandenheede