(H)Eerlijk: Wellbeing en vitaliteit

In haar boek The Dark Side daagt professor Peggy De Prins HR-professionals uit om ook de donkere kanten in ons vakgebied te benoemen. Enkel zo is echte verandering mogelijk. Plichtsbewust neemt Tom Jonkers, Manager Talentwerving- en ontwikkeling bij Argenta, de handdoek op om het maandthema (h)eerlijk te benaderen.

Welzijn verengen tot wellbeing en vitaliteit doen we bij Argenta niet. Wij maken onze medewerkers weerbaar zonder in te boeten op resultaten. We zetten in op autonomie, verbondenheid, competentie en gezondheid. Mentale, fysieke én financiële gezondheid. Wellbeing en vitaliteit is bijgevolg een niet te onderschatten onderdeel van onze aanpak, maar ook niet meer dan dat.

We trachten medewerkers bewust te maken dat het gezonder kan in plaats van ze de les te spellen en ze het gevoel te geven dat ze slecht bezig zijn. We proberen gezonde alternatieven voor de lunch in de kijker te zetten in plaats van pakweg stoofvlees-friet in de verdomhoek te stoppen. We pogen collega’s duurzaam aan het bewegen te krijgen in plaats van ze één keer per jaar uit te dagen de Ten Miles uit te lopen. Dat is een moeilijke zoektocht, maar we raken de bal meer dan dat we hem misslaan.

Ik ben minder gelukkig als ik naar het deel­nemersveld kijk. Pas op, we hebben best wat deelnemers en dat aantal neemt gestaag toe. Hun reacties zijn altijd positief en het enthousiasme tijdens een keynote over slaap, een pittige bootcamptraining of onverwachte ergonomiecheck werkt steeds aanstekelijk. Maar is dat genoeg?

Eerlijk, het blijft beperkt tot de happy few. Ik zeg few omdat het over proportioneel een klein deel van onze organisatie gaat. Maar ze zijn happy. Al waren ze dat mogelijk al op voorhand en schrikken ze anderen net af met hun happiness. We overtuigen wie makkelijk te overtuigen is, en missen zij die het echt kunnen gebruiken. Ook wij kampen met medewerkers die uitvallen. Collega’s die niet weerbaar genoeg zijn en die we niet inspireren met ons aanbod. Gelukkig zijn er ook succesverhalen. Ik trek me op aan de collega met een zwaar verleden die vandaag kracht put uit onze initiatieven. Heerlijk.

Argenta blijft doordacht inzetten op wellbeing en vitaliteit, en stuurt de aanpak en tone of voice regelmatig bij. Ik besef dat het meer mag en moet zijn, maar ben voorlopig tevreden met een handvol succesverhalen, want de happy few wil ik natuurlijk ook happy houden. We balanceren constant, met vallen en opstaan, op zoek naar een evenwicht tussen wat werkt voor de organisatie én voor het individu.

Deze gastblog werd geschreven door Tom Jonkers, Manager Talentwerving- en ontwikkeling, hij had nooit gedacht in de financiële sector te werken. Tot hij besefte dat hij bij Argenta altijd zichzelf kan zijn…

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER