PARTNERCONTENT

Gezondheid en welzijn in je bedrijf: de leiders geven het goede voorbeeld

Zorgen voor meer gezondheid en welzijn op het werk is cruciaal als je op een duurzame manier met mensen werkt. De leiders bepalen welke cultuur er heerst in je bedrijf. Je wil dan ook hun oprechte betrokkenheid en je hebt hun volle steun nodig bij de uitrol van je welzijnsprogramma. Dat hebben ze als een van de eerste bedrijven goed begrepen bij LIDL, waar er momenteel voor 12 beloftevolle medewerkers een leiderschapstraject loopt. Met veel ruimte voor fysieke en mentale fitheid. Voor dat deel van het traject doen ze een beroep op Springbok Coaching.

Human centered leaders beseffen dat het welzijn van medewerkers cruciaal is voor optimale prestaties. En ze hebben liefst zelf aan den lijve ondervonden wat dat betekent. Namelijk steeds weer positieve keuzes maken om gezondheid en welzijn van de medewerkers centraal te zetten. Dit kan je alleen maar op een geloofwaardige manier doen, als je ook de moeite neemt om dat voor jezelf te doen. De gezonde fierheid om zelf sterk te staan, waardoor je anderen beter van dienst kan zijn.

“Om een goede leider te kunnen zijn voor anderen en voor een organisatie, moet men eerst een goede leider zijn voor zichzelf.”

Sophie Vandamme, Chief HR Officer BeLux LIDL

Webp.net compress image 11

Leiderschapstraject bij LIDL

Daarom startte LIDL in oktober 2020 een leiderschapstraject op voor 12 beloftevolle medewerkers. Sophie Vandamme, Chief HR Officer BeLux: “Ons Leadership Development Program – dat de naam Expedition XII draagt – is ontworpen om de deelnemers te helpen hun persoonlijke leiderschapsvaardigheden te bevorderen en hen bewust te maken van hun leiderschapsstijl. We voorzien ze van bruikbare hulpmiddelen, nieuwe inzichten en manieren van denken om een transformatie in henzelf en onze organisatie te stimuleren. Transformatie die hun beste zelf activeert, het potentieel in anderen ontsluit en inspireert tot een nieuw niveau van uitmuntendheid.”

Fysiek en mentaal welzijn belangrijk onderdeel van het traject

Sophie Vandamme: “Om te kunnen groeien, jezelf te ontplooien en uit je comfortzone te leren stappen is een gezonde geest in een gezond lichaam erg belangrijk. Daarom is Springbok Coaching één van onze vaste partners binnen Expedition XII. Zij begeleiden onze deelnemers op vlak van fysiek en mentaal welzijn.”

Individuele testing: fysiek en mentaal

Brecht Buysschaert, oprichter van Springbok Coaching: “De coachees kregen eerst een individuele testing om na te gaan wat hun lichamelijke en mentale vitaliteit is.

De testing bestond uit:

  • Lactaattest bij het lopen of fietsen, om de uithouding te meten.
  • Mentale adaptiescore of MAS geeft een objectieve maat voor chronische stress.
  • Vitacheck geeft een beeld van algemene conditie i.v.m. kracht en lenigheid.

Van daaruit bepaalden we in samenspraak met de coachees hun ontwikkelpunten, zoals werken aan uithouding, kracht of lenigheid. Of meer balans of rust vinden.”

Je lichaam inzetten om mentaal sterker te staan

Diederik Joukes, partner Springbok Coaching: “Doorheen het traject krijgt iedere deelnemer individuele begeleiding door een professionele gezondheidscoach. Op de gemeenschappelijke sessies leren ze hun lichaam in te zetten om ook mentaal sterker te staan. Ze leren verschillende lichaamsexpressiemogelijkheden en vergroten zo hun arsenaal. Daarnaast is het ook cruciaal om je lichaam goed te kunnen invoelen. Hoe gaat het nu met je? Van daaruit kan je sturing geven aan je mentale ingesteldheid, zodat je steeds meer en meer in de wereld staat zoals jij dat wil. We maken gebruik van de nieuwste embodiment technieken, zoals de 4 elementen en centering.”

“Bezig zijn met de gezondheid en het welzijn van je medewerkers is veel waardevoller dan het op het eerste zicht lijkt. Het is de sleutel naar het duurzaam maken van je human capital. En omdat leiders de cultuur uitmaken van je bedrijf, is het slim om met hen te beginnen.”

Diederik Joukes, partner Springbok Coaching
Springbokcoaching040 web

Meer over Springbok Coaching
www.springbokcoaching.be

Werkbaarheidscheques aanvragen vóór 31/12/20

unnamed 1 2
Brecht Buysschaert van Springbok Coaching
en Boudewijn van den Brand, CEO van LIDL op een #Walkyourtalk

https://open.spotify.com/episode/5ol06mdGlWdO2mZZrWyBt2

Lees volgende week meer over Gezondheid & Welzijn op het werk, nl. Gezond thuiswerken.

Springbok HC@work

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER