Gentse startup versterkt bedrijven met de kracht van neurodiversiteit

Neurodivergente personen met bijvoorbeeld ADHD of autisme kunnen organisaties en bedrijven net versterken dankzij hun ‘afwijkende’ talenten. De Gentse startup Bjièn helpt steeds meer bedrijven om neurodivergente personen optimaal in te zetten op de werkvloer. Win-win.

Verkeerde perceptie rechttrekken

Neurodivergente personen zijn mensen met een brein dat anders werkt dan we in het algemeen gewend zijn. Hun denkstijl en omgang met de wereld wijken af van de zogenaamde ‘norm’. Ze hebben bijvoorbeeld ADHD, autisme, dyslexie of zijn hoogbegaafd.

“Die afwijkingen worden nog te vaak gezien als een handicap in plaats van een kracht”, vertelt Daphné De Troch van de Gentse startup Bjièn. “Terwijl deze personen bijvoorbeeld sneller patronen herkennen, oplossingen bedenken of met nieuwe ideeën komen. We proberen de verkeerde perceptie recht te trekken en zetten neurodivergente personen net in met hun kracht. Daar hebben ook hun werkgevers baat bij.”

Bedrijven begeleiden

Maar liefst 15 procent van de wereldbevolking is neurodivergent. Toch zijn veel bedrijven nog niet vertrouwd met het concept neurodiversiteit. Bjièn geeft daarom lezingen, introducties en advies over neuro-inclusie. Ze biedt bedrijven praktische workshops en geeft begeleiding bij onder andere aanwerving en onboarding.

Dietrich Moerman: “Hiermee helpt Bjièn organisaties meebouwen aan veerkrachtige en productieve teams waarin neurodivergente personen zich goed voelen. Win-win.”

De oprichters van Bjièn zijn ervaringsdeskundigen: ze zijn zelf neurodivergent en hebben jarenlange ervaring in het leiden van teams.

Ambitieus na succesvol jaar

Sinds september 2022 werkte Bjièn al samen met organisaties zoals Voka, Arteveldehogeschool, European Climate Foundation, Eleven Ways en VVBAD. In november 2023 kreeg de organisatie erkenning als dienstverlener met een kwaliteitsregistratie van Werk en Sociale Economie. Bjièn zet hiermee een grote stap voorwaarts om in 2024 meer bedrijven en organisaties te begeleiden en te fungeren als permanent klankbord.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER