“Ga met de auto naar je werk op wereldfietsdag”, zo klinkt de oproep van marktleider in fietsleasing o2o Bicycle Leasing in de aanloop naar wereldfietsdag op 3 juni. Het bedrijf wil met die actie de vanzelfsprekendheid van autogebruik in het alledaagse leven in vraag stellen. “We willen dat mensen bewuster stilstaan bij hoe ze zich verplaatsen”, zegt CEO Geert De Rycke.
Autogebruik aanmoedigen op wereldfietsdag, een dag die traditioneel in het teken staat van de fiets, roept vragen op. “Door op wereldfietsdag net autogebruik aan te moedigen, leggen we een pijnpunt bloot: het voelt ineens vreemd, en dat is precies de bedoeling. Die verwarring opent de deur naar bewustwording. Want pas als je merkt hoe automatisch je kiest voor de auto, kan je ook echt andere keuzes maken.”, verklaart De Rycke.
“We dagen automatische keuzes uit”
o2o Bicycle Leasing wil met deze oproep mensen aanzetten om stil te staan bij hun dagelijkse verplaatsingen. Niet voor één dag, maar voor de lange termijn. Het doel? Mobiliteit duurzamer maken door gewoontes te doorbreken.
“De auto is vaak een reflex. Ook ik betrap mezelf er soms op dat ik zonder nadenken de autosleutel neem” zegt CEO Geert De Rycke. “Precies dat willen we doorbreken. Niet door te zeggen wat mensen moeten kiezen, wel door ze te doen stilstaan: wat is nu de meest efficiënte en duurzame optie voor deze rit? De fiets, de trein, of de auto? Zolang het maar een bewuste keuze is. Geen gewoonte.”
Auto is vaak standaard keuze
Uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer (2024) blijkt dat 60% van de Belgen de auto neemt voor verplaatsingen tussen 5 en 15 kilometer. Voor ritten onder de 5 kilometer kiest nog altijd één op de drie voor de wagen.
“Veel verplaatsingen met de auto kan je net zo goed – of zelfs beter – op een andere manier doen,” zegt CEO Geert De Rycke. “Minder overbodige autokilometers betekent ook minder file, minder parkeerdruk en minder uitstoot. Vorig jaar stonden automobilisten gemiddeld 40 uur stil. En dit jaar wordt dat niet beter.”
Fiets als onderbenut alternatief
Maar 25% van de mensen de fiets voor ritten korter dan 5 km. Voor afstanden van 5 tot 10 km is dat 15%, en tussen 10 en 15 km zelfs maar 10%. Volgens Geert De Rycke zijn dit stuk voor stuk afstanden die prima met de fiets te doen zijn. “De fiets heeft de laatste jaren een enorme technologische boost gekregen en is zo een volwaardig alternatief voor de auto geworden,” zegt hij.
De Rycke verwijst vooral naar speedpedelecs, waarmee je snel langere afstanden aflegt. En naar cargofietsen, ideaal om extra lading mee te nemen — of het nu boodschappen, kinderen, huisdieren of iets anders is.
Het bedrijf beseft dat niet iedereen zomaar elke dag met de fiets naar het werk kan. “Via fietsleasing maken we fietsen betaalbaarder en toegankelijker. Maar sommige mensen hebben nog geen geschikte fiets, wonen te ver weg, of hebben een job waarbij fietsen geen optie is. Daarom draait wereldfietsdag voor ons vooral om bewustwording creëren. Als mensen morgen, voordat ze in de auto stappen, even stilstaan bij wat de meest duurzame en efficiënte keuze is voor hun rit, zijn we al tevreden. Zo komen we stap voor stap dichter bij een wereld waar mensen eerst aan de fiets denken als ze zich verplaatsen”, aldus De Rycke.