Freelancers zijn onmisbare talenten geworden voor bedrijven


Het Europees freelanceplatform Malt bevroeg meer dan 5.000 freelancers in zes Europese landen voor hun derde onderzoek “Freelancing in Europa” (België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje). Uit de resultaten blijkt dat freelancen steeds belangrijker wordt op de Belgische en Europese arbeidsmarkt.

  • 93% van de freelance-talenten in het verleden voltijds in dienst waren, waarvan meer dan de helft (53%) gedurende zeven jaar of langer, wat de ervaring en expertise van hun profielen bevestigt.
  • 90% van de ondervraagde freelancers zoekt niet actief naar een voltijdse baan bij een bedrijf. Dit cijfer toont aan dat ze vertrouwen hebben in de toekomst van hun statuut.
  • 75% van de freelancers zou een opdracht bij een klant afwijzen als die niet overeenstemt met hun waarden.
  • 69% van de Belgische freelancers vindt dat ze specifiekere vaardigheden hebben dan hun klanten, vooral op het gebied van opkomende technologieën.

Een carrièrekeuze voor de lange termijn

Ondanks de uitdagingen in de Europese economie, maken freelancers zich weinig zorgen. Zo heeft 66% van de Belgische freelancers vertrouwen in hun toekomst, wat de Europese trend (69%) bevestigt. Dit komt deels doordat meer dan de helft van hen meer verdient als freelancer dan als werknemer. Zeven op de tien Belgische respondenten geven ook aan dat ze freelancer werden vanwege persoonlijke redenen, zoals flexibiliteit en de keuze van de klant, in plaats van externe factoren. Tegenwoordig zou 75% zelfs een opdracht bij een klant weigeren als deze niet in lijn is met hun waarden. De vrijheid en flexibiliteit die dit statuut biedt, zijn bepalende factoren.
Belgische cijfers bevestigen ook de Europese resultaten: 90% van de ondervraagde Belgische freelancers waren in het verleden voltijds in dienst, waarvan meer dan de helft (58%) gedurende zeven jaar of langer. Toch geeft 93% van de Belgische freelancers aan niet op zoek te zijn naar een voltijdse baan als werknemer wanneer hun wordt gevraagd of ze bereid zijn terug te keren naar een werknemersstatuut.

Nieuwe vaardigheden in handen van freelancers

Bovendien zien freelancers hun toekomst met vertrouwen tegemoet, omdat ze unieke vaardigheden bezitten en voortdurend ontwikkelen. 69% van de Belgische freelancers vindt dat ze specifiekere vaardigheden hebben dan hun klanten.

Malik Azzouzi, Country Director Malt Benelux zegt:

“In de studie ‘Freelancing in Europa’, stellen we vast dat de vaardigheden van freelancers soms tot 25% meer vernieuwend en innovatief zijn dan het marktgemiddelde. Beroepen afkomstig uit de tech- en data-sector, zoals Data Engineers, Data Scientists of Web Developers, veranderen nu het spel dankzij vaardigheden in bijvoorbeeld AI of machine learning.”

Tot slot, in een tijd waarin werkgevers meer moeite hebben met rekruteren en op zoek zijn naar steeds specifiekere profielen, is het voor freelancers een belangrijk voordeel om nieuwe vaardigheden te verwerven. Volgens de studie hebben Belgische freelancers dit goed begrepen en besteden ze gemiddeld vier uur per week aan bijscholing.

Malik Azzouzi, Country Director Malt Benelux concludeert:

“In het verleden deden Belgische en Europese bedrijven een beroep op freelancers om tijdelijke personeelsbehoeften in te vullen. Vandaag rekruteren ze hen voor zeer specifieke vaardigheden. Europese freelancers zijn steeds deskundiger, verantwoordelijk voor hun eigen opleiding en beschikken over nieuwe vaardigheden. Ze zijn steeds competitiever op de arbeidsmarkt en vormen een onmisbare troef in de huidige digitale transformatie waarmee bedrijven worden geconfronteerd.”

Methodologie:

Deze studie is gebaseerd op een online enquête onder alle freelancers die zijn ingeschreven op Malt in Frankrijk, Duitsland, Spanje, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De enquêtedeelnemers konden gedurende het jaar 2023 hun antwoorden indienen. In totaal zijn er 5.092 reacties ontvangen, waarmee dit een van de grootste studies is over dit onderwerp. Bovendien zijn er een reeks van zes interviews van dertig minuten gehouden met senior executives van grote multinationals, allen met ruime ervaring in samenwerking met freelancers via Malt, in Frankrijk, Duitsland, België en Nederland, met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren, waaronder energie, de farmaceutische industrie, digitale diensten en de consumptiegoederenindustrie.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER