Flexibel verlonen: Duurzame mobiliteitsopties boomen

54% van de bedrijven geeft zijn werknemers intussen de kans om hun loonpakket zelf samen te stellen. Dat zijn er beduidend meer dan twee jaar geleden (46%). Vooral smartphones, bedrijfsfietsen en extralegale vakantiedagen winnen aan belang in het loonpakket.

De bedrijfswagen staat nog steeds op één (59%), maar heeft de laatste twee jaar wel wat van zijn pluimen verloren. Dat alles blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta bij meer dan 500 Belgische ondernemingen.

Het voorjaar is traditioneel het moment waarop je als werknemer een uitnodiging krijgt om keuzes binnen je loonpakket te maken voor komend jaar. Steeds meer bedrijven geven hun werknemers de laatste jaren die kans, blijkt uit onderzoek van Acerta.

54% van de bedrijven geeft dit jaar werknemers de mogelijkheid om hun loonpakket zelf samen te stellen.

Dat zijn er beduidend meer dan twee jaar geleden, toen dat maar in 46% van de bedrijven mogelijk was. Een symptoom van de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven steeds verder gaan om werknemers aan zich te binden, aldus de experten van Acerta.

Duurzame mobiliteitsopties boomen

Uit welke extralegale voordelen kan je als werknemer vandaag de dag het vaakst kiezen? Vervoer en mobiliteitsopties staan al jaren bovenaan. Maar toch opvallend: de bedrijfswagen wordt de laatste jaren steeds minder aangeboden. In 2021 was deze optie mogelijk bij 62% van de bedrijven, nu nog maar bij 59%. De bedrijfsfiets is daarentegen aan een opmars bezig. Waar twee jaar geleden nog maar een derde van de bedrijven die aanbood, zijn dat er nu al bijna vier op de tien (39%).

54% van de bedrijven geeft bovendien aan dat ze de keuzes in het loonpakket gebruiken om duurzame mobiliteit te stimuleren. In 2021 was dat nog maar 47%. Nog eens 23% zegt dat in de komende twee jaar te willen gaan doen. Onder de duurzame mobiliteitsopties staan de abonnementen voor het openbaar vervoer bovenaan, bijna 6 op 10 bedrijven bieden dat aan.

Smartphone maakt sterke opmars

Multimedia scoren ook goed, en dan vooral de smartphone. Die is de laatste twee jaar opvallend populairder geworden: 57% van de werkgevers geeft werknemers vandaag de kans om hem in het loonpakket op te nemen, tegenover 42% in 2021.

Nog een opvallende stijger: de optie ‘extralegale vakantiedagen’

Nog een opvallende stijger onder de opties voor de samenstelling van het loonpakket, zijn de extralegale vakantiedagen. Ook die bieden bedrijven steeds vaker als keuzemogelijkheid aan. Ondertussen geeft al meer dan een derde (34%) van de werkgevers hun personeel de kans om vakantiedagen bij te kopen, tegenover 28% in 2021.

“Bedrijven hebben duidelijk aandacht voor wat er leeft in de maatschappij: ze bieden steeds meer duurzamere vervoersmiddelen aan en houden er ook rekening mee dat de smartphone niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Daarnaast zijn extra vakantiedagen ook belangrijk om de werk-privébalans in evenwicht te kunnen houden. Zeker gezien de verschillende arbeidsstelsels die er bestaan – denk aan de 38-urenweek, de 40-urenweek met ADV-dagen, de vierdagenwerkweek, verschillende vormen van deeltijdse contracten, enzovoort. Door extra vakantiedagen bij te kopen, kunnen werkende partners bijvoorbeeld meer ruimte inbouwen om hun huishouden draaiende te houden of meer tijd met hun kinderen door te brengen.”

Ellen Roelants , verloningsexperte van Acerta Consult

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER