Het is wél waar: de beste HR is geen HR meer

Een communicatiewetenschapper in de wereld van HR. Van de aula naar de VRT-toren. Met twee stevige opdrachten: Directeur Talent & Organisatie en Directeur Publieke Opdracht bij de VRT. In welke mate versterken deze missies elkaar? Hoe moeilijk is het om talent aan te trekken als publieke omroep? Wat zit er in haar rekruteringstoolbox? Vragen voor Karen Donders, de #ZigZagHR Wijze van deze maand dat helemaal in het teken staat van talent acquisition: hoe talent verleiden?

De VRT heeft als publieke omroep een unieke functie in het medialandschap, en om die rol duidelijk te maken en te versterken heeft de VRT in februari 2021 Karen Donders benoemd als nieuwe Directeur Publieke Opdracht. Haar taak? Waken over de maatschappelijke opdracht van de VRT én de overheden, mediabedrijven en partners dichter betrekken bij de strategie van de publieke omroep. Een paar maanden later, in oktober 2021, werd ze daarbovenop verantwoordelijk voor talent- en organisatieontwikkeling, loon- en arbeidsvoorwaarden, HR Business Partners, welzijn, gebouwen, infrastructuur en facilitaire diensten. Daarmee volgde ze Hans Cockx op (die we in november 2019 interviewden). Hoe ziet de communicatiewetenschapper HR vandaag?

Waarom de beste HR geen HR meer is…

“Ik voel me zeker geen buitenstaander. Als hoofd van het Media & Society-onderzoeksprogramma van de VUB-onderzoeksgroep imec-SMIT stuurde ik 45 onderzoekers aan en was ik al bezig met talentontwikkeling en het beste uit mensen halen. Ook als docent aan de VUB ben je bezig met groei en ontwikkeling van studenten. VRT-CEO Frederik Delaplace was overigens helemaal niet op zoek naar een HR expert. Die expertise hebben we al in huis.

De meerwaarde van een People Director van buiten HR is dat hij/zij een andere kijk op talent en organisatieontwikkeling brengt. In dat opzicht zou jullie baseline Waarom de beste HR geen HR meer is heel goed passen op mijn naamkaartje.”

Webp.net compress image 29 4

Ze is er ook van overtuigd dat een aantal rollen die HR vandaag opneemt, in de toekomst niet meer bij HR zullen liggen:

“Neem nu functioneringsgesprekken: we moeten er naar streven dat alle leidinggevenden er intrinsiek van overtuigd zijn dat het loont om hier tijd voor vrij te maken. Leidinggevenden weten dat doorgaans wel, maar zeker in onze sector weegt de tijdsdruk en volgen de deadlines elkaar heel snel op. HR moet dat nog te veel initiëren.”

Hetzelfde geldt voor opleidingen: “Idealiter wordt dat meer vanop de vloer aangestuurd en evolueert HR hierin naar een rol als matchmaker. Enkele andere verantwoordelijkheden mogen dan weer wat meer tijd en aandacht krijgen van HR, zoals cultuur en integriteit op de werkvloer. We vragen steeds meer performantie. Dan moet je ook garanderen dat dit in een veilige omgeving kan gebeuren met een gezonde standaard en integriteit.”

Tevens ziet ze een verschuiving naar (nog) meer aandacht voor het ondersteunen van leiderschap: “En dan bedoel ik niet louter in functie van het realiseren van de doelstellingen, maar vooral in functie van people management. De grote decompressie na de coronapandemie moet nog komen, heel wat mensen zijn zowel op privégebied als professioneel in het rood gegaan. We moeten daar als HR de nodige tools voor voorzien.”

💡 TIP: Je leest het volledige interview met Karen Donders in #ZigZagHR nummer 26 > Abonneer hier

ZZHR COVER april 22

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER