Elon Musk: visionaire ondernemer maar 19e eeuwse baas

De eigenzinnige Elon Musk verplicht zijn werknemers om minimum 40 uur per week aanwezig te zijn op kantoor want “Wie niet naar kantoor komt, moet maar op een ander gaan doen alsof hij aan het werk is”, aldus Musk. Een eerder achterhaalde visie van de excentrieke miljardair. Toch merken we ook in België dat nog heel wat werkgevers vasthouden aan het principe dat thuiswerk geen plaats heeft binnen het bedrijf.

Ondanks de algemene doorbraak van telewerk en de duidelijke voorkeur van 44% van de werknemers voor een mix van thuiswerk en werken op kantoor, verwacht een op drie werkgevers zijn personeel nog steeds dagelijks op de bedrijfsvloer. Uit ons arbeidsmarktonderzoek blijkt nochtans dat het verbieden van thuis- of telewerk nadelig is voor de productiviteit, de motivatie en het welzijn van medewerkers. Werknemers die wél de keuze hebben om te telewerken, scoren significant beter op bijvoorbeeld optimisme, werk-privé balans, motivatie, jobinhoud en geluk dan hun collega’s die elke dag verplicht aanwezig moeten zijn op kantoor. Bovendien voelen telewerkers zich ook meer gesteund door hun organisatie. Ze zijn meer tevreden en productiever dan medewerkers die enkel en alleen op kantoor werken.

Controle versus coaching

De conservatieve visie op werk van Elon Musk toont nog maar eens aan hoe moeilijk het voor sommige managers en bedrijfsleiders is om hun controledrang los te laten. Ze willen meekijken over de schouder van hun medewerkers en taken tot in de kleinste puntjes dicteren. Maar zo’n micromanagement creëert geen betere werknemers. Integendeel, werknemers die stap voor stap opgedragen worden wat ze moeten doen en zich steeds moeten verantwoorden, voelen zich onder druk gezet, raken gedemotiveerd en zullen na verloop van tijd enkel nog passief orders opvolgen. Het beknot hun zelfontplooiing en zin voor initiatief.

De oplossing ligt daarom niet in het controleren van medewerkers, wél in het coachen en inspireren ervan.

Een resultaatgerichte en coachende managementstijl bevordert de prestaties van werknemers en geeft hen de kans om nieuwe competenties te ontwikkelen, wat dan weer leidt tot extra motivatie en productiviteit. Een win-win voor beide partijen.

Hybride is duurzaam

Werknemers vinden zich niet langer in het model waarin zij dagelijks op de werkvloer worden verwacht, terwijl telewerk managers heel wat kopzorgen bezorgt. De combinatie van werken op kantoor en telewerk blijkt echter wel goed zijn vruchten af te werpen. Het hybride model waarbij werknemers een aantal dagen op kantoor verwacht worden, zorgt er niet enkel voor dat hun leidinggevende hen beter kan coachen in plaats van controleren, het draagt bovendien zonder meer bij tot het optimaal functioneren van werknemers. Al maak je dan best wel goede afspraken op bedrijfs- én teamniveau, maar geef werknemers ook de ruimte om binnen een vastgelegd kader op vrijwillige basis onderling werkafspraken te maken.

Hoe visionair Elon Musk als ondernemer mag zijn, zijn managementstijl dateert jammer genoeg uit de 19e eeuw. ‘He shoots for the stars’ met zijn technologie, maar vergeet dat ster-prestaties geleverd worden door medewerkers die gemotiveerd aan de slag zijn, waar dat ook moge zijn. Dankzij hem kunnen we reizen naar de ruimte, maar werknemers zouden zich enkel inzetten wanneer ze op 1 vaste locatie werken? Zijn houding is een gemiste kans om als topondernemer ook in zijn HR-beleid een voortrekkersrol te spelen en zowel managers als medewerkers te ondersteunen om het beste uit zichzelf te halen, ongeacht vanop welke plek ze werken.

Naar aanleiding van de controverse in diverse media over de uitspraken van Elon Musk over telewerk kropen KUL Professor Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert en Wim Van der Linden, woordvoerder bij HR -provider Tempo-Team in hun pen. Ze zijn het niet eens met deze achterhaalde visie op werk en lichten hun standpunt op basis van ervaring en onderzoek toe in bovenstaand opiniestuk.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER