Het is opnieuw verboden om bedrijfsfeesten of teambuildings te organiseren. Nochtans waren heel wat werkgevers van plan om een feestje te organiseren op de werkvloer om het eindejaar te vieren. Zo had 38,8% van de ondernemers zich – vóór het verbod – voorgenomen om een kleinschalig en beperkt event op poten te zetten voor medewerkers. Bijna geen enkele werkgever wou nog een digitaal initiatief organiseren. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 706 werkgevers.
Opnieuw verboden
Het overlegcomité bevestigde het op vrijdag 3 december uitdrukkelijk: alle feestjes en teambuildings op de werkvloer zijn verboden. Eindejaarsfeestjes om samen met alle medewerkers het jaar af te sluiten of het nieuwe jaar in te zetten, zijn dus uit den boze.
Nochtans waren heel wat werkgevers van plan om iets te organiseren, zo blijkt uit een bevraging van Liantis eind september. 38,8% gaf toen aan dat ze van plan waren een kleinschalig en beperkt eindejaarsevenement te organiseren. 9,2% was van plan om de schade van vorig jaar dubbel en dik in te halen met een groot bedrijfsfeest. Opvallend: slechts 0,3% was nog van plan om een digitaal eindejaarsfeest te organiseren.
Digitaal…
Vóór de huidige verstrengingen waren werkgevers dus amper vragende partij voor een digitaal evenement. Mogelijk zullen sommigen nu wel noodgedwongen overschakelen naar een online alternatief. Maar kan je jouw medewerkers dan verplichten om deel te nemen?
“Eigenlijk gelden hierbij dezelfde regels als bij een fysiek eindejaarsfeest. Als het doorgaat tijdens de kantooruren en de werknemer weigert digitaal aanwezig te zijn, dan kan de werkgever eisen dat deze collega verlof opneemt”, aldus Matthias Debruyckere, expert bij het kenniscentrum bij Liantis.
Kan een werkgever vragen om de webcam verplicht aan te zetten om zo te zien of medewerkers de eindejaarsspeech wel degelijk aandachtig volgen?
“Je medewerkers verplichten om hun camera aan te zetten, lijkt me een veel moeilijkere zaak en is naar mijn aanvoelen juridisch niet ‘afdwingbaar’. Zoiets eisen, is sowieso geen goede zaak. Het is veel beter om het gesprek aan te gaan met medewerkers die dit liever niet doen. Communicatie en begrip langs beide kanten brengen de zaak veel verder dan gewoon iets van bovenaf op te leggen.”
Eindejaarsgeschenken
Wat werkgevers wel vaak van plan waren, was om een eindejaarsgeschenk te voorzien. 37,3% wil medewerkers een eindejaarsgeschenk bieden.
“Voor bepaalde gelegenheden kunnen werkgevers hun medewerkers een geschenk geven dat vrij is van socialezekerheidsbijdragen. Ze kunnen kiezen of ze dit bedrag in natura, in geschenkencheques of onder de vorm van een premie toekennen. Ook dit jaar kan een werkgever zijn medewerkers voor het sinterklaasfeest, Kerstmis of nieuwjaar een bedrag geven van 40 euro dat vrij is van RSZ-bijdragen, te verhogen met 40 euro per kind dat die medewerker ten laste heeft”, bevestigt Matthias Debruyckere.
Nu telewerk opnieuw minstens 4 dagen per week verplicht is – en veel mensen dus van thuis werken – bezorgen werkgevers graag thuis een attentie voor hun medewerkers. Maar mag een werkgever dat zomaar doen? “Daar kan normaal gezien weinig bezwaar tegen zijn”, zegt expert Matthias Debruyckere. “Wil je als werkgever op zeker spelen? Dan kan je jouw medewerkers altijd vooraf meedelen dat je hen iets wil laten bezorgen en hen de mogelijkheid geven om te melden als ze dit niet wensen.