“Een vrouwelijke CEO met vijf kinderen? Het perfecte bewijs dat je als vrouw moet durven springen”

Werk en privé, kan je dat wel combineren? Het is een vraag waar vrouwen anno 2024 helaas nog altijd mee te maken krijgen. Ook voor Ellen Sano, Managing Director bij Yuki en tevens het Belgische gezicht van de Visma-groep, klinkt het bekend in de oren.

In dit opiniestuk legt ze uit hoe ze hier mee omgaat, hoe we diversiteit in leiderschap kunnen stimuleren, en hoe de vrouwelijke CEO van Visma, Merete Hverven, bewijst dat carrière en gezin perfect samen gaan.

Een succesvolle carrière uitbouwen, het is vaak een kwestie van je buikgevoel volgen. Toen ik in 2015 bij Yuki aan de slag ging, was dat volgens mijn omgeving niet de meest voor de hand liggende keuze, maar soms moet je gewoon doen wat goed lijkt en durven springen. Hoewel vrouwen van nature uit over een sterk buikgevoel beschikken, denken ze te vaak na over een beslissing. Wat als het misgaat? En wat wil je bereiken met je carrière? Een script maken van je loopbaan is het laatste wat je mag doen. Ook op hogescholen en universiteiten vragen studenten vaak welk carrièrepad ze moeten volgen. Dan antwoord ik dat zo’n pad niet bestaat en het is wat je er zelf van maakt.

Niet te veel nadenken dus en elke kans grijpen die je krijgt, dat is het beste advies voor iedere jonge vrouw die droomt van een rijkgevulde carrière. Je mag best zelfzeker zijn. Hoewel je ook een dosis geluk nodig hebt, dwing je dat geluk in de eerste plaats af door er hard voor te werken.

Diversiteit begint bij de juiste instroom

Gelukkig zijn heel wat bedrijven intussen bezig met het creëren van een balans tussen mannen en vrouwen in leiderschapsrollen. Enkele jaren geleden was het percentage vrouwelijke leiders bij Visma bijvoorbeeld nog bedroevend laag, maar vandaag is 39% van alle leiders binnen de groep een vrouw – wat bijzonder veel is in vergelijking met het gemiddelde in de techwereld (28%). In het bestuur van de Visma-groep is er zelfs een perfect evenwicht tussen mannen en vrouwen.

Hoe een bedrijf dat kan realiseren?

Quota zijn volgens mij alvast niet de oplossing. In een sterke organisatie staat de beste persoon op de juiste plaats. Diversiteit begint daarom bij de instroom. Als een vacature enkel mannen aantrekt, dan klopt er iets niet. Geef diversiteit een kans en probeer een evenwicht in de pool van kandidaten voor een job te vinden. Zodra je die balans hebt, geldt het principe dat de beste mag winnen, ongeacht of dat een man of een vrouw is.

Dat klinkt eenvoudiger dan het is.

Zeker voor technische functies zijn vrouwelijke kandidaten vaak moeilijk te vinden. Daarom moet je vrouwen ook actief engageren, bijvoorbeeld door naar beurzen en scholen te gaan. Het inzetten op diversiteit zal je team alleen maar sterker maken. Zo kijken vrouwen naar andere dingen dan mannen en beschikken ze ook over andere eigenschappen.

Een gezonde mix van die karakteristieken zorgt automatisch voor een veel rijkere visie.

Merete at Yuki BE 86 min

Gezin is geen obstakel voor carrière

Binnen de Visma-groep helpt het natuurlijk ook om een vrouwelijke CEO te hebben. Als leider is Merete Hverven toegankelijk, open en transparant. Stuk voor stuk eigenschappen die je ook als mannelijke leider nodig hebt. Maar wat haar verhaal echt bijzonder maakt, is het feit dat ze haar job als CEO combineert met het opvoeden van vijf kinderen. Een gezin wordt door veel vrouwen (en hun omgeving) nog steeds als een obstakel beschouwd om carrière te maken. Ook zelf kreeg ik tijdens mijn zwangerschap ooit de vraag wat ik bij mijn terugkeer ging doen. Dan is Merete het perfecte bewijs dat je helemaal niet hoeft te kiezen tussen je carrière en je gezin.

België heeft op dat vlak wel nog een lange weg te gaan. Tot twee jaar geleden hadden partners slechts tien werkdagen geboorteverlof. Intussen is dat opgetrokken naar vier weken, maar dat is niets vergeleken met het Scandinavische model waar geboorteverlof voor beide geslachten hetzelfde is. Daarnaast maak je ook als werkgever natuurlijk een verschil door genoeg flexibiliteit in te bouwen. Er is helemaal niets mis mee om eens vroeger naar huis te gaan.

De kwaliteit van je werk is belangrijker dan het moment waarop je dat werk uitvoert.

Internationale Vrouwendag

Het zou voor iedereen intussen wel duidelijk moeten zijn dat diversiteit in teams en in leiderschap een troef is voor je organisatie. Dan is het jammer dat we hier op Internationale Vrouwendag nog altijd op moeten hameren. Als leidinggevende leg ik er liever geen nadruk op. Diversiteit moet natuurlijk aanvoelen. Wel is het zo dat vrouwen vaker dan mannen een schouderklopje kunnen gebruiken vooraleer ze initiatief nemen en durven springen.

Daarnaast is het voor elke leidinggevende belangrijk zich kwetsbaar op te stellen en duidelijk te maken dat fouten maken geen probleem is. Zodat vrouwen (en mannen) sneller hun buikgevoel volgen.

Een goede leider is dus ook een mentor. Uiteindelijk moet iedereen zijn/haar eigen kansen grijpen, maar het helpt als er iemand achter je staat die in je gelooft. Als we die attitude als leider aannemen, dan maken we van Vrouwendag op termijn een jaarlijkse feestdag van de diversiteit.

Dit opiniestuk werd geschreven door Ellen Sano, Managing Director bij Yuki

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER