PARTNERCONTENT

Een doortastende leercultuur als wapen in de war for talent

De krapte op de arbeidsmarkt bestookt iedereen met hetzelfde vraagstuk: hoe talentvolle medewerkers aantrekken én behouden? Volgens opleidingscentrum NCOI Learning nemen bedrijven met een leercultuur een stevige voorsprong in de war for talent. Leer- en groeimogelijkheden staan vandaag bij elke werknemer hoog op de agenda.

Waarom werk maken van een leercultuur?

Bedrijven met een volgroeide leercultuur doen het goed op de arbeidsmarkt. Ze stralen positivisme uit en winnen het vertrouwen van hun medewerkers dankzij de aantrekkelijke leer- en (door)groeimogelijkheden. Toch blijft het bij velen een zeldzaam goed. De integratie is een werk van lange adem en vraagt om een doortastende strategie. Desondanks is het een niet te onderschatten wapen in de war for talent. De nieuwe generatie werknemers wil namelijk een werkplek waar ze hun talenten volledig kunnen ontwikkelen.

Een vruchtbare werkomgeving waar leren centraal staat, is alsmaar vaker een onmisbare factor om trouw te blijven aan de werkgever.

Waarom en hoe medewerkers inspraak geven in het opleidingsbeleid?

Als werkgever kies je nog steeds zelf de strategische doelen van het bedrijf. Het opleidingsbeleid moet hieraan een waardevolle bijdrage leveren en in lijn liggen met de vooropgestelde koers.

Laat de stem van de werknemer echter niet links liggen.

Zorg voor een klimaat waar werknemers een draagvlak krijgen om hun leernoden kenbaar te maken. Door die openheid gaan ze zelf nadenken over hun job en professionele verwachtingen. Wanneer een bedrijf het personeel een autonome rol toebedeelt bij het leer- en groeiproces, neemt ook de intrinsieke motivatie toe. Zo worden je inspanningen als organisatie beloond, want gemotiveerde mensen presteren beter en leren sneller.

Welke rol moet de HR/L&D professional opnemen?

Als HR/L&D professional moet je het leertraject constant ondersteunen, evalueren en bijsturen. Hierdoor ontstaat er een vruchtbare dialoog en leren werknemer en werkgever elkaar echt kennen. Daarnaast is het noodzakelijk om de competenties die bij een job horen, duidelijk in kaart te brengen.

Klinkt vanzelfsprekend, maar vaak beperkt de jobomschrijving zich tot een lijst van algemeenheden. In een leercultuur denkt het management samen met de medewerkers na over de leerdoelstellingen. Zo wordt leren niet vrijblijvend en kan je de opleidingen afstemmen op elkaars noden.

Welke impact heeft een leercultuur op een bedrijf?

Naast een retentie- en wervingstool, is een leercultuur ook een spil in de ontwikkeling van je bedrijf. Je mag er prat op gaan dat een organisatie groeit naarmate de medewerkers groeien. Bovendien versterk je de wendbaarheid van je bedrijf.

De afgelopen jaren mochten we aan de lijve ondervinden wat het betekent om snel te schakelen. Digitaliseren en telewerk boden vele uitdagingen het hoofd – en dat doen ze nog steeds – maar vragen gelijktijdig om nieuwe vaardigheden. Op een werkvloer waar leren wordt beschouwd als een evidentie, verlopen vernieuwingen en transities soepeler. In dat opzicht maak je niet alleen je werknemers, maar ook je organisatie klaar voor de toekomst.

<<>>

Op de agenda

17 november 2022
Webinarreeks: update sociale actualiteit

Blijf op de hoogte van de recente wijzigingen in de sociale wetgeving dankzij een driemaandelijkse update.

21 november 2022
Verzuimstrategie uittekenen

Deze opleiding reikt je concrete richtlijnen en instrumenten aan om het verzuim te verlagen, via de opbouw van een proactief verzuim- of aanwezigheidsbeleid conform de wetgeving.

22 november 2022
Efficiënter rekruteren met LinkedIn

Haal het maximum uit LinkedIn en krijg grondige inzichten in digital talent acquisition en e-marketing.

💡 Meer weten over onze opleidingen of je inschrijven? Contacteer [email protected]

XX FOTO 90 91 EXPERT NCOI LOGO PNG

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER