Het Drongense bouwbedrijf Durabrik heeft zopas het officiële B Corp certificaat ontvangen, een unieke internationale erkenning voor bedrijven die zowel op maatschappelijk als ecologisch vlak het verschil maken. Zo onderscheidt Durabrik zich o.a. door sterk in te zetten op inclusie, een duidelijk duurzaam beleid te hanteren en woonoplossingen voor diverse bevolkingsgroepen te creëren. “Of het nu gaat om duurzaamheid of sociale verantwoordelijkheid, we willen op elk gebied ons uiterste best doen”, vertelt CEO Joost Callens.
Gerenommeerd, fel gegeerd maar slechts voor weinigen weggelegd. Dat vat het internationale B Corp certificaat goed samen. Op wereldschaal zijn er zo’n 5.718 bedrijven uit allerhande sectoren gecertificeerd, waarvan 48 in België en 3 actief in de vastgoedsector. Durabrik schaart zich daarbij achter een wereldwijde beweging die bouwt aan een inclusieve, rechtvaardige en herwinnende economie. Het certificaat is dan ook een internationale erkenning van Durabriks sociale en ecologische prestaties, die eerder al gelauwerd werden met het VOKA-charter voor duurzaam ondernemen.
Om een B Corp certificaat te behalen, moeten bedrijven verschillende stappen doorlopen: van een diepte-screening door een internationale jury tot het ondertekenen van een specifieke overeenkomst met het internationale B Lab netwerk. Elke kandidaat(-certificaathouder) wordt op vijf verschillende domeinen geëvalueerd: het algemeen bestuur, het medewerkersbeleid, de maatschappelijke betrokkenheid, de milieu-aanpak en het klantenbeheer. Bedrijven moeten aantonen dat ze binnen die thema’s voldoen aan de hoogste normen, en dat sociaal en duurzaam ondernemen centraal staan.
Inzet voor het klimaat
Durabrik maakt zich sterk dat ze zichzelf constant een spiegel voor houdt en zich wil blijven onderscheiden wat duurzaamheid betreft. Zo is er in het hoofdkantoor geen fossiele brandstof meer te bespeuren, en ook in de woonprojecten wordt waar het kan fosielvrij verwarmd. Daarnaast gaan zij voor een volledig groen wagenpark waarbij 120 bedrijfswagens op korte termijn full electric worden. Bovendien voorziet Durabrik in de woonprojecten zoveel mogelijk groene zones en is er een samenwerking met Natuurpunt waarbij voor elke vierkante meter beton evenveel natuur in de buurt van Durabrik woonprojecten wordt ontwikkeld.
Meer dan alleen maar duurzaam
Duurzaamheid uit zich in meer dan alleen klimaatgebonden of ecologische initiatieven. Daarom zet Durabrik als bouwbedrijf ook vol in op CSR-initiatieven. Naast het steunen van verschillende goede doelen, doet het – dankzij de hulp van de werknemers – aan vrijwilligerswerk. Zo gingen verschillende medewerkers naar aanleiding van de extreme wateroverlast in de zomer van 2021 aan de slag in Trooz om er een aantal woningen herop te bouwen. En in de lente van dit jaar werd een kloosterpand – dat een herbestemming via het bedrijf krijgt – omgevormd tot een tijdelijke opvangplek voor maar liefst 70 Oekraïense vluchtelingen. Bovendien zet het bedrijf ook in op woonoplossingen voor diverse groepen: gaande van sociale woningen bouwen tot nieuwbouw toegankelijk en betaalbaar maken voor zoveel mogelijk mensen, zoals jonge starters. In het kader van betaalbaar wonen werkten ze daarom een formule uit waarbij je eerst je woning huurt om daarna over te gaan tot de aankoop.
Het B Corp certificaat dat Durabrik zopas behaalde, is drie jaar geldig. Daarna moeten zij zich opnieuw onderscheiden om het label te verdienen. Het hele idee hierachter is om bedrijven continu aan te sporen om zich op de verschillende thema’s te blijven inzetten en daarbij hun grenzen te verleggen.