Dit zijn de beste podcasts voor HR professionals

Moeten er nog podcasts zijn? Onderzoekers Kristin Van Damme en Annelore Deprez brachten het Vlaamse podcastlandschap in kaart. Ze combineerden hiervoor desk research, een grootschalige survey rond podcastluisteraars en diepte-interviews met professionals uit de podcastomgeving. Ze stellen drie types podcastluisteraars vast:

  1. 58% van de bevraagden heeft nog nooit van podcasts gehoord en/of er nog nooit naar geluisterd
  2. 33% kent het medium maar gebruikt het zelden
  3. 9% zijn hardcore luisteraars

Het idee dat ‘iedereen vandaag podcasts luistert’ klopt dus zeker niet, er is eerder sprake van een gestage groei. Maar we zijn wel voorbij de niche aangezien bijna één op de tien Vlamingen regelmatig naar podcasts luistert en het medium waardeert.

Podcasts rijzen in ieder geval als paddenstoelen uit de grond. Op den duur zijn er meer mensen die podcasts maken, dan dat er mensen zijn die naar al die podcasts kunnen luisteren 🙂

Opvallend is dat alle leeftijdsgroepen podcasts beluisteren om dingen bij te leren. Volgens het grootschalige Digital News Report (2019) zijn de belangrijkste redenen om naar podcasts te luisteren om op de hoogte gehouden te worden van bepaalde onderwerpen of uit persoonlijke interesse (46%) en om iets nieuws te leren (39%). Andere motivaties om te luisteren zijn om tijd te vullen (25%) en om eens iets anders dan muziek te horen (22%).

In 2021 deelden we al een overzicht van onze favoriete podcasts. Deze keer krijg je een overzicht met uitsluitend HR gerelateerde podcasts.

Dé HR podcast die zeker op je playlist moet staan is natuurlijk #ZigZagHR Brainpickings, maar deze 11 podcasts zijn ook de moeite waard om eens te verkennen:

#Work Trends

Redefining work

Work Life

HR Happy Hour

People Managing People

HR Rescue

Digital HR Leaders

HR Party of one

Corporate Drinker

Drive thru HR

Nine to thrive HR

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER