Dit zijn de 10 favoriete werkgevers in België 2022

België blijft de thuisbasis van een levendige internationale arbeidsmarkt, met tal van bedrijven die ernaar streven uitzonderlijke werkplekken te creëren en zo toptalent aan te trekken. Van multinationals tot innovatieve start-ups: het land beschikt over werkgevers die hoog aangeschreven staan om hun inzet voor employee satisfaction, professionele groei en werkplekcultuur.

De top tien werkgevers die door Intelligence Group met ITAM zijn onderzocht, bestrijken een breed scala aan industrieën, waaronder technologie, gezondheid, overheidsinstanties en meer.

De vraag gesteld aan 13570 respondenten in de periode 2021Q2 – 2022Q4 was: Bij welke specifieke bedrijven/instellingen (uw huidige werkgever uitgezonderd) zou u het liefst willen werken?

Google™ #1

Google, het multinationale techbedrijf, onderscheidt zich als de toonaangevende werkgever in België en verdient de titel van meest favoriete werkgever in het land. In de volksmond bekend om zijn royale salarispakket, progressieve werkcultuur en overvloedige mogelijkheden voor professionele groei, heeft Google zich aan de top gevestigd als een populaire werkplek.

Hoewel Google bovenaan staat als de algemene favoriete werkgever, lijken Belgische vrouwen en jongeren onder 30 jaar daar anders over te denken. Beide groepen geven de voorkeur aan Microsoft als hun meest favoriete keuze voor een baan.

Ondanks de inspanningen van Google om inclusiviteit op de werkplek te bevorderen, waaronder de release van een jaarlijks portfolio voor genderdiversiteit om diversiteit aan te moedigen, rangschikken vrouwen in België Microsoft vóór Google als hun favoriete werkgever. Er lijken nog mogelijkheden te zijn tot verbetering van Googles inspanningen om vrouwelijk talent aan te trekken en te behouden en een omgeving te bevorderen waarin vrouwen zich gewaardeerd en ondersteund voelen.

Toch spreekt de positie van Google als meest favoriete werkgever in België boekdelen over zijn reputatie en aantrekkingskracht.

Microsoft #2

Microsoft staat in België op positie twee. Maar goed nieuws: Belgische vrouwen beschouwen de techgigant als hun topwerkgever. De werkgever zegt prioriteit te geven aan opleiding en persoonlijke groei, evenals diversiteit en inclusie, wat kan verklaren waarom Belgische vrouwen het bedrijf bovenaan zetten.

Ook personen tot 30 jaar beschouwen Microsoft als hun favoriete werkgever, waarschijnlijk omdat het bedrijf in de smaak valt bij jongere professionals die op zoek zijn naar een dynamische en loyale werkplek.

De erkenning onderstreept het vermogen van Microsoft om de volgende generatie talenten aan te trekken.

Microsoft legt de nadruk op continu leren en professionele ontwikkeling, wat werknemers aantrekt die op zoek zijn naar mogelijkheden om hun vaardigheden en carrière te verbeteren.

Europese Commissie #3

De Europese Commissie heeft haar hoofdkantoor in Brussel en staat op de derde plaats van meest favoriete werkgevers in de ITAM-lijst van Intelligence Group. De werkgever heeft een prestigieuze reputatie waar werknemers (en hun cv) van profiteren. Bovendien beoordelen oudere werknemers de Europese Unie als hun meest favoriete en beste werkgever. Voor ervaren werknemers rond de 50 jaar en ouder zijn de Europese Commissie, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen en de Europese Unie de top 3 werkgevers. Terwijl jonge werknemers kiezen voor techbedrijven als Google, Microsoft en Apple. De rangschikking van de Europese Commissie als een algemene derde plaats toont echter aan dat het prestige dat verbonden is aan het hoofdkantoor van de Europese Commissie nog steeds alle leeftijden aanspreekt.

Apple #4

Apple is gerangschikt als de 4e favoriete werkgever in België. Forbes heeft Apple eerder erkend als de vijfde beste werkgever wereldwijd. Hoewel de iPhone-firma de toppositie bekleedt bij zowel mannen als vrouwen in België, verkiezen werknemers jonger dan 30 jaar Amazon boven Apple.

Apple blijft de reputatie behouden als topwerkgever in het algemeen. Het onderscheidt zich door flexibele werkregelingen, concurrerende salarissen en relatief lagere ontslagpercentages te midden van de aanzienlijke banenreducties in de technologie-industrie.

Amazon #5

In het afgelopen jaar heeft Amazon heeft wereldwijd minstens 20.000 werknemers ontslagen. Toch worden ze beschouwd als de vijfde meest favoriete werkgever in België. Mannen kiezen eerder voor Jeff Bezos’ multinational dan hun vrouwelijke collega’s dat doen. Amazon lanceerde zijn officiële website in België pas in 2022, maar lijkt de nodige extraatjes te bieden om werknemers een topfunctie te laten ambiëren en binnenhalen.

Proximus #6

Proximus, het vroegere Belgacom, is een van de grootste telecombedrijven in België. Ze werden in 2014 omgedoopt en worden nu beschouwd als de zesde meest favoriete werkgever in België. Proximus wordt door Glassdoor beoordeeld: goede flexibiliteit, bevorderen van hybride arbeid en werken op afstand, en een goede balans tussen werk en privé. Mannen kiezen voor Proximus, vrouwen werken liever bij Pfizer. Voor Gen Z en Millennials verschilt de rangschikking. Samsung staat op de zesde plaats bij deze jongeren, maar wordt in de algemene favorietenranglijst niet beschouwd als een van de top 20 werkgevers in België.

Politie #7

De Belgische politie is een belangrijke werkgever in België. De Belgische politie telt 183 lokale korpsen. Werken voor de politie biedt een uitdagende carrière voor personen die geïnteresseerd zijn in wetshandhaving en het bevorderen van de openbare veiligheid.

Zoals verwacht is werken bij de politie populairder bij mensen van 50 jaar en ouder dan bij jongeren. Hoewel de politie tal van stappen heeft ondernomen om jongeren aan te moedigen zich bij het korps aan te sluiten, zetten GenZ en millennials hen niet in de lijst van 20 beste werkgevers.

GSK #8

GSK, een farmaceutisch bedrijf met het hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk, staat wereldwijd in de top 8 van meest favoriete werkgevers. GSK heeft een sterke aanwezigheid in België, met verschillende faciliteiten in het land. Het bedrijf heeft onderzoeks- en ontwikkelingscentra, productielocaties en kantoren, die een grote rol spelen bij de lokale farmaceutische industrie. GSK is het populairst onder 30-50-jarigen: in die leeftijdscategorie staan ze op nummer zeven.

Een van de belangrijkste redenen voor de sterke reputatie van GSK als werkgever is de focus op het bieden van een ondersteunende en inclusieve werkomgeving. Het bedrijf geeft prioriteit aan het welzijn van werknemers, loopbaanontwikkeling en balans tussen werk en privé. GSK biedt verschillende programma’s en initiatieven om een positieve werkplekcultuur te bevorderen, zoals training en ontwikkeling van werknemers, flexibele werkregelingen en ondersteuningsprogramma’s voor werknemers.

Facebook #9

Het socialemediabedrijf dat wereldwijd minstens 11.000 mensen ontsloeg, staat desondanks op de 9e plaats van meest favoriete werkgevers in België. Als het echter gaat om het aantrekken en behouden van jong talent, behoort de socialemediagigant verrassend genoeg niet tot de top 20 van meest favoriete werkgevers. Voor jongeren tot 30 jaar hoort Facebook niet eens bij de bovenste twintig. Het roept vragen op over de voorkeuren en verwachtingen van jonge professionals in België, die ze niet terugzien bij de traditioneel sterke punten van het bedrijf.

Facebook heeft een reputatie opgebouwd voor het betalen van concurrerende salarissen. Hoewel dit misschien heeft bijgedragen aan het positieve imago van Facebook als werkgever, lijkt het erop dat jonge professionals in België meer de nadruk leggen op andere factoren bij het bepalen van hun ideale werkplek. Mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling, professionele ontwikkelingsprogramma’s, diversiteit en inclusie op de werkplek, zelfs een sterk commitment aan maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn voorbeelden van dergelijke factoren.

Pfizer #10

De farmaceutische multinational is in België actief op het gebied van research & development, productie en verkoop. Het bedrijf geldt als de 10e meest favoriete werkgever in België. Het is ook vrij populair onder Gen Z en Millennials, want ze zetten Pfizer op positie 9. Bovendien zien werknemers boven de 50 jaar de farmagigant ook als topwerkgevers. Zowel jong als oud willen graag voor Pfizer werken.

Deze tien werkgevers blijven hun organisaties constant veranderen en aanpassen om toptalenten van over de hele wereld naar België te lokken en te behouden. Talent Intelligence dashboard Giant is een innovatieve oplossing voor het begrijpen van werknemers en het nemen van slimmere wervingsbeslissingen.

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER