In het corona-tijdperk is ook Skill BuilderS sinds midden maart overgeschakeld op digitale begeleidingen. Coachees worden individueel en in groep begeleid via allerlei digitale tools zoals MicrosoftTeams, Whatsapp, Skype, Messenger, … Zo ook in het ESF WIJ-project.
ESF (het Europees Sociaal Fonds) is het belangrijkste financiële instrument van de Europese Unie voor de ondersteuning van werkgelegenheid in de lidstaten en het stimuleren van economische en sociale samenhang. Samen met VDAB schrijven zij tenders uit voor verschillende projecten, zoals het WIJ (WerkINleving) project.
WIJ is de afkorting van WerkInleving voor jongeren zonder diploma, een ESF project waarvan Skill BuilderS promotor is. Het doel? Jongeren wapenen om hun plaats op de arbeidsmarkt in te nemen via een traject op maat van maximum 18 maanden met o.m. individuele en groepsbegeleiding, korte stages bij bedrijven en sport om een actieve levensstijl te bevorderen.
Via sport leren ze vaardigheden aan die ze kunnen aanwenden in hun zoektocht naar een job. Eigenlijk is sport evenwaardig aan de begeleiding op zich. De coaches van Skill BuilderS brengen hun loopbaanwensen en -verwachtingen in kaart, helpen hen zich optimaal voor te bereiden op de arbeidsmarkt, volgen hun vorderingen op tijdens de stages en bij de start in hun nieuwe job.
Welke rol(len) worden er aan sport toegekend?
- sport als ontspanning (geen link met arbeid)
- sport al gezondheidsmiddel (geen link met arbeid, focus fitheid en gezondheid)
- sport als sociaal middel (versterken van de sociale relaties)
- sport als toepassing (toepassing competenties trainen in sportcontext)
- sport als leeromgeving (aanleren van nieuwe competenties via sport)
Het is niet altijd eenvoudig voor jongeren zonder diploma om een job te vinden die hen ligt. Skill BuilderS probeert deze jongeren te bereiken, te versterken en te inspireren door individuele en groepsbegeleidingen. Sport en een actieve levensstijl worden hierbij ingezet. Het geeft deze jongeren goesting om met veel energie nieuwe vaardigheden aan te leren en zo hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk te vergroten.
Op maandag 30 maart ging de 1ste digitale sportsessie van start. Coach Robin Weyts licht toe: “Via de laagdrempelige app ‘Houseparty’ worden de jongeren uit het project WerkInleving uitgenodigd deel te nemen aan een digitale sportsessie in groep. Zo zoeken we connectie met hen en maken hen warm om samen te sporten in groep, elk vanop zijn of haar locatie onder de slogan #samensporteninonskot.
Jongeren krijgen pittige uithoudingsoefeningen die ze samen in groep uitvoeren. Achteraf wordt de link gelegd tussen de sportieve uitdaging en de vaardigheden die ze nodig hebben in het professionele leven zoals doorzettingsvermogen, (zelf)leiderschap, winnaarsmentaliteit, hoe een negatieve ervaring ombuigen naar een positieve, enz …
Via deze vernieuwende aanpak kunnen deze groep jongeren gemotiveerd worden, krijgen ze meer zelfvertrouwen en ontwikkelen ze een positieve ingesteldheid. Ze leren zich open te stellen om hun talenten in kaart te brengen. Zo kunnen ze opnieuw in zichzelf geloven en voelen ze zich beter gewapend in hun zoektocht naar een job.
Deze eerste sessie was een succes. Het gaf ons alvast veel voldoening om hiermee verder te gaan. Voor herhaling vatbaar!”