De waarde van technologieën ligt in de impact die ze hebben

Mathias Vermeulen heeft 15 jaar ervaring in de wereld van Learning & Development in uiteenlopende rollen, o.a. als interne L&D-businesspartner, als zaakvoerder van een kleine onderneming en als co-founder van een EdTech-start-up.

Voor #ZigZagHR schreef hij een brief met lessen uit zijn carrière die hij zijn jongere zelf had willen meegeven.

Beste jonge Mathias,

Het is 2006, en je begint binnenkort aan je avontuur in de wereld van leren en ontwikkelen. Weet dat er een golf van technologische innovaties op komst is die jouw L&D-wereld zullen opschudden. Ja, ik heb het over Augmented Reality, Metaverse en Generatieve AI – zaken die in 2006 erg Star Trekachtig lijken. Geloof me, dat wordt binnen een kleine 20 jaar het nieuwe normaal.

Maar laten we even één ding duidelijk maken, beste Mathias-uit-2006. Ondanks alle technologische snufjes die je op je pad zal tegenkomen, zal jouw rol als L&D-professional altijd het belangrijkste blijven. Herinner je je oude wijsheid, “A fool with a tool is still a fool”. Wel, technologie is als een razendsnelle auto: het kan je snel ergens brengen, maar zonder een goede bestuurder knalt die auto tegen een muur.

Jij, Mathias, bent die noodzakelijke bestuurder.

De technologieën die je pad zullen kruisen, veranderen het speelveld. VR kan ongelooflijk realistische trainingssimulaties creëren. Adaptieve leertechnologieën kunnen een nieuwe betekenis geven aan gepersonaliseerd leren. ChatGPT kan angstaanjagende en tegelijk fascinerende resultaten opleveren.

Maar, Mathias-uit-2006, houd altijd Amara’s Law in gedachten: “We tend to overestimate the effect of a technology in the short run and underestimate the effect in the long run.” Het is gemakkelijk om verslingerd te raken aan de nieuwste gadgets, maar de werkelijke waarde van technologieën ligt in de impact die ze hebben. Negeer dus de Blockchain-hype binnen L&D die er rond 2017-2018 aankomt, maar in jouw vakgebied een scheet in een fles zal blijken.

Soit, onthoud dat technologie slechts een hulpmiddel is. Het kan en mag nooit de menselijke connectie vervangen die zo essentieel is voor effectief leren en ontwikkelen.

Wees je ook bewust van de mogelijke valkuilen van technologie. In een wereld waarin leren altijd en overal kan plaatsvinden, moet je ook leren om af en toe op de pauzeknop te drukken en je brein wat rust te geven.

Bij elke stap die je neemt, is het de kunst om de mogelijkheden van technologie te balanceren met die mensgerichte benadering. Dus, houd je ogen open voor alle mogelijkheden en maak er het beste van. Ik kijk uit naar de reis die je gaat maken.

Met vrolijke groet,
De Mathias-van-2023

Image 1 min

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER