De impact van vriendschap op de werkvloer

Een goede band met je collega’s zorgt ervoor dat je je sneller thuis voelt op de werkvloer en dat je meer plezier uit je werk haalt. Bevriend zijn met je teamgenoten is echter niet enkel belangrijk voor je werkgeluk, het bouwt ook mee aan je professioneel succes. Het zorgt er namelijk voor dat je op je collega’s kunt steunen en dat je makkelijker en nauwer betrokken wordt bij projecten. Staffing specialist Walters People zet alle tips & tricks voor een goede band met collega’s op een rij.

Wees betrokken

Je brengt veel tijd door met je collega’s. Jullie werken voor dezelfde organisatie, staan achter hetzelfde merk en streven dezelfde kernwaarden na. Daarom is het goed om je soms te verdiepen in andermans werk: zo leer je meer over de organisatie. Bovendien wordt het door jouw open houding makkelijker voor collega’s om op je af te stappen. Dit bevordert de samenwerking en bovendien creëer je meer draagvlak.

Laat je persoonlijkheid zien

Als je voelt dat gesprekken met collega’s stroef verlopen of alleen over werk gaan, kan dit nadelig zijn voor de samenwerking. Je hoeft uiteraard niet je volledige privéleven te delen, maar realiseer je wel dat het geen kwaad kan om iets meer van jezelf te laten zien. En vraag dit ook eens aan anderen, want dan kom je geïnteresseerd over.

Houd rekening met verschillende meningen

Er gebeurt veel in de wereld en het grijze gebied met sociale en politieke standpunten is groot. De kans bestaat dat bepaalde gebeurtenissen – en alle meningen hierover – worden aangekaart tijdens de lunchpauze. Dit kan onderling voor verdeling of wrijving zorgen. Wees je hiervan bewust en respecteer andermans mening.

Neem je verantwoordelijkheid

Iedereen maakt wel eens fouten in zijn of haar werk; niemand is immers perfect. Het kan om een werk gerelateerde misser gaan, maar ook om een onhandige uitspraak. Mocht dit gebeuren, dan ben je daar best open en eerlijk over, in plaats van de ongemakkelijke situatie uit de weg te gaan. Neem je verantwoordelijkheid en bied indien nodig je excuses aan. Daar word je niet alleen zelf beter van, maar hierdoor krijgen anderen ook het gevoel dat je hen serieus neemt.

Wees behulpzaam

Wees aandachtig voor het welzijn en de behoeften van je collega’s, en bied hulp waar nodig. Luister ook naar hun zorgen en uitdagingen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Het tonen van begrip en het aanbieden van steun in moeilijke tijden, zoals bij stressvolle projecten of persoonlijke tegenvallers, kan de band tussen jou en je collega’s alleen maar versterken.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER