De Bruyne, Lukaku en Vertonghen zien de Belgen als de beste collega’s én leidinggevenden

Er staat een stevige sportzomer voor de deur en die start straks met de aftrap van het EK voetbal. De wedstrijden van de Rode Duivels zorgen steeds voor massale kijkcijfers en dat zal ook nu niet anders zijn, ook al vallen de wedstrijden dan misschien tijdens de werkuren. Ruim één op acht Belgen (13%) zal de komende weken samen met collega’s naar de Rode Duivels kijken op het werk: als teammoment, zeg maar, onder het goedkeurende oog van de werkgever. 12 procent komt zelfs in supportersoutfit naar het werk op de dag van een wedstrijd van De Bruyne en co. Dit alles blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met prof. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven.

“Een EK of WK mét Belgen is een goed moment om een teambuilding te organiseren”, zegt Wim Van der Linden van Tempo-Team. “Mensen zijn goed gezind en gaan eens uit de bol bij een goal van de Belgen. Zo leren collega’s elkaar ook op een andere manier kennen.” Dertien procent spreekt zelfs buiten het werk af met collega’s om te supporteren voor de Belgische nationale ploeg.

Het werk zal hier en daar toch even moeten wijken voor het voetbal de komende weken, zoveel is duidelijk. Eén op de acht Belgen (12%) geeft aan dat ze hun werk later wel zullen inhalen, zolang ze maar naar de wedstrijden van de Rode Duivels kunnen kijken. Voor vrijwel evenveel Belgen (13%) kan dat als deel van een teambuilding, goedgekeurd door de werkgever. Vooral mannen (18%) zijn daarvoor te vinden. 18 procent van de mannen spreekt zelfs af buiten het werk met collega’s om samen naar de Rode Duivels te kijken.

Ook tijdens het werk zal hier en daar de televisie of de livestream toch op staan, zo blijkt. Eén op zes Belgen (17%) geeft toe dat ze tijdens het werk gewoon stiekem of met één oog naar de match van de Rode Duivels zullen kijken, terwijl ze doorwerken. Dubbel zoveel mannen (23%) als vrouwen (11%) zien zich dit duidelijk wel doen. 14 procent van de mannen geeft aan dat ze zullen thuiswerken om te kunnen kijken, tegenover 6 procent van de vrouwen. De meerderheid van deze groep (60%) geeft aan dat ze hun werk op een later moment zullen inhalen.

“Voor werkgevers is het soms een moeilijke vraag: geef je de toestemming om te kijken ja of nee? Lukt het om het werk eromheen te plannen? Organiseer je iets of negeer je het voetbal gewoon? Laat je de mensen vroeger vertrekken zodat ze zeker niets missen van de wedstrijd? Allemaal niet zo eenvoudige vragen. Sommigen lossen het op door het als een teambuilding in te lassen: dat is zeker een interessante piste”, zegt Wim Van der Linden, woordvoerder van Tempo-Team. “Samen supporteren voor dezelfde ploeg kan heel fijn zijn voor de sfeer. Sommige mensen zijn echt niet geïnteresseerd in voetbal, maar uiteindelijk is de sfeer het belangrijkste.”

De Bruyne = de ideale collega

Wie het voetbal volgt, ziet meestal in een voetballer van de nationale ploeg ook wel een goede collega. Vooral Kevin De Bruyne (31%), Romelu Lukaku (23%) en Jan Vertonghen (19%) worden het vaakst in de top 3 van favoriete collega’s gezet. Dezelfde drie Duivels worden ook gezien als de beste leidinggevenden. Opvallend is dat liefst 32 procent van zij die iets van de Rode Duivels kennen, Thibaut Courtois liever niet als collega zouden willen. Dat de doelman van Real Madrid (even) niet meer voor de nationale ploeg wil spelen, zal daar ongetwijfeld iets mee te maken hebben.

Tot slot werd in hetzelfde onderzoek gepolst hoe Belgische werknemers hun positie op het werk zouden omschrijven. Een derde (33%) ziet zichzelf als teamplayer, bijna 1 op 10 (9%) geeft daarbij aan een assistentenkoning te zijn, 7 procent ziet zichzelf als coach en 6 procent als kapitein. Amper 5% ziet zichzelf als toeschouwer. Wat opvalt is het grote aantal teamplayers. Zij zijn doorgaans even gemotiveerd dan de anderen en hebben even goede relaties met hun collega’s en leidinggevenden. Een uitzondering op deze regel zijn de collega’s die zichzelf omschrijven als toeschouwer. Zij zijn bijvoorbeeld minder gemotiveerd en hebben minder werkplezier dan de collega’s in de andere rollen.

“Een belangrijke functie van teambuilding is het verduidelijken van de rollen die iedereen opneemt. Net zoals in een voetbalploeg zijn alle rollen belangrijk en zijn ze ook gelijkwaardig. Wel is het waardevol te weten welke rol anderen vervullen en hoe je van daaruit de doelen van je team kan halen, probleemoplossend kan werken en voldoende plezier kan halen uit de samenwerking met je collega’s, besluit professor Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven.

Als je jouw werk zou vergelijken met een voetbalploeg, welke rol vervul jij dan?

  1. Teamplayer (33%)
  2. Assistentenkoning (9%)
  3. Coach (7%)
  4. Kapitein (6%)
  5. Waterdrager (5%)

Over het onderzoek:

Het online onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van HR-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met professor Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven. Het onderzoek vond plaats tussen 22 april 2024 en 17 mei 2024 bij 2.000 Belgische werknemers 18-67 jaar, representatief op geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 2.000 Belgen bedraagt 2,08%.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER