ConneXion – 7 paradoxen voor de moderne leider

Landbouwingenieur Max Ringelmann liet studenten eerst individueel en vervolgens in teams aan een touw trekken. Wat bleek? De groepen oefenden minder kracht uit dan de som van de trekkracht van de aparte individuen. Bovendien trokken de individuen stelselmatig minder hard in de groep naarmate het team groter werd.

Ook bij kantoorwerk doemt dat Ringelmann-effect op: teams die brainstormen, leveren 40% minder ideeën op dan een gemiddeld teamlid alleen. Nog frappanter: twee mensen presteren samen gemiddeld slechts 93% van hun individuele potentieel. Vier mensen verliezen 25% én acht mensen zelfs tot 50% van hun individuele potentieel. Toch kan een team buitengewone prestaties leveren áls de coach/manager eerst werkt op het individu en pas daarna op de teamprocessen.

Daarmee belichten we één van de paradoxen die het bedrijfsleven vandaag typeren, althans volgens Jan De Schepper (voormalig topmanager bij Telindus en Belgacom, jeugdcoach bij KV Mechelen) en Paul Van Den Bosch (coach van onder andere Sven Nys, medestichter van Energy Lab en businesscoach).

Ze exploreren die complexiteit in ConneXion, een boek dat bulkt van de inzichten, dat de wereld van sport en ondernemen van elkaar laat proeven, én dat uitgroeit tot een concrete gids op weg naar efficiënt leiderschap en effectief engagement.

7 paradoxen waarop leiders dienen in te spelen

  1. De wereld wordt steeds complexer, maar verandering komt voort uit eenvoud en vereenvoudiging.
  2. Samenwerking en teamwork zijn key, maar het individu komt altijd eerst.
  3. Hiërarchie is out, leiders zijn in.
  4. Veel leiders zijn superintelligent, maar hebben geen rijbewijs om met mensen om te gaan.
  5. Iedereen weet dat in de nieuwe wereld snelheid een sleutel tot succes is, maar we blinken uit in zaken die vertragen.
  6. Mensen hebben druk nodig om te kunnen presteren, maar druk leidt niet altijd tot drive.
  7. De impact van het brein neemt toe, maar alles start bij het lichaam.

“In deze complexe tijd is het meer en meer in om hiërarchische structuren te ontmantelen, waardoor meer verantwoordelijkheid en leiderschap verwacht wordt op de werkvloer. Maar ondanks die ontwikkeling neemt het CEO-effect – de impact van de beslissingen van de CEO op het bedrijfsresultaat – toe.”

XX FOTO 78 BOEKENCOVER ConneXion

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER