Competentieprognose als GPS voor de arbeidsmarkt van morgen

De jobs van morgen zullen er anders uitzien dan die van vandaag. Om een open deur in te trappen. Transities, zoals digitalisering en de omslag naar een circulaire en koolstofneutrale economie zullen onze arbeidsmarkt de komende jaren ingrijpend veranderen, er zullen ongetwijfeld ook heel wat nieuwe beroepen ontstaan en de coronacrisis heeft dat proces aanzienlijk versneld.

Wil je als bedrijf succesvol inspelen op al deze veranderingen, of beter nog, erop anticiperen, dan breng je maar best in kaart welke competenties de komende jaren nodig zullen zijn.

In de praktijk blijken de meeste ondernemingen slechts een heel beperkt tot zelfs helemaal geen zicht te hebben op de competenties van de werknemers.

Om bedrijven te stimuleren hier tijdig mee aan de slag te gaan, lanceerde het ESF (Het Europees sociaal fonds) in 2020 de projectoproep Strategische competentie prognoses.

En PaperPackSkills, het sectorfonds voor de papier- en kartonverwerkende industrie diende een projectvoorstel in om hun leden hierin te ondersteunen. Het onderzoeksbureau Mpiris, marktleider in competentie prognose onderzoek staat hen hierin bij.

We hebben het in deze podcast over de competentie prognose als instrument om aan workforce planning te doen, een GPS voor de toekomst zeg maar. Lesley Arens kruipt daarvoor in het hoofd van Marjolijn Houben, sectorconsulente bij PaperPack Skills en in dat van Johan Desseyn van het onderzoeksbureau Mpiris.

Veel kijk- en luisterplezier!

Deel via Facebook
Deel via Twitter
Deel via LinkedIn
Opslaan in Pocket
Deel via WhatsApp
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Waarom abonneren

  • Verdiep jouw HR-kennis & verbreed jouw blik op de wereld
  • Iedere maand een HR thema in de kijker
  • Online toegang tot het HR archief
Aanrader

© 2022 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR