Coachingscompetenties ontwikkelen door vrijwilligerswerk. Da’s 3 x winnen!

Kunnen vrijwillige medewerkers bij YAR Vlaanderen de vaardigheden die ze opsteken tijdens coaching overdragen naar hun professionele leven? Die vraag vormde het uitgangspunt voor een studie van prof. dr. Peggy De Prins. De onderzoeksresultaten werden gebundeld in de whitepaper ‘Het ontwikkelen van coachingcompetenties doorheen vrijwilligerswerk’ en worden op 5 februari voorgesteld tijdens een webinar.

YAR Vlaanderen neemt een unieke positie in het Vlaamse jeugdhulplandschap in. De werking is gericht op jongeren tussen 15 en 21 die kampen met problemen in uiteenlopende domeinen. Via de programma’s YAR Coaching en YAR Wonen krijgen jongeren de kans om zich te herpakken. Naast professionele medewerkers rekent YAR Vlaanderen ook op vrijwillige medewerkers. Zij coachen de jongeren intensief en ondersteunen hen om hun doelstellingen te behalen.

Van praktijk naar theoretisch model

Prof. dr. Peggy De Prins, Antwerp Management School (AMS), schreef een uitgebreide paper over het ontwikkelen van coachingcompetenties door vrijwilligerswerk. Daarvoor deed ze grondig onderzoek bij de vrijwillige medewerkers van YAR Vlaanderen.

Peggy De Prins: “Ik ging na welke competenties worden aangesproken en ontwikkeld in relatie met de jongere en met zichzelf. En ik onderzocht de transfereerbaarheid van die competenties naar de werkvloer. Op basis van focusgroepen en minutieuze analyses stelde ik zo een competentiemodel op. In de uitgebreide paper wordt dat helder en met praktijkvoorbeelden toegelicht.”

Mvo loont voor medewerkers en bedrijven

Alsmaar meer bedrijven zetten in op maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Dat gaat vaak verder dan een financiële injectie geven aan goede doelen.

Koen Frøberg, Directeur YAR Vlaanderen: “Onze organisatie rekent op de steun van talloze bedrijven die een partnership aangaan met ons. De ene biedt stageplekken, logistieke of financiële ondersteuning. De andere laat zijn medewerkers een vrijwillig engagement opnemen. Wij zijn al lang overtuigd van de meerwaarde daarvan – zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Met deze studie toont Peggy De Prins aan welke coachingcompetenties de vrijwillige medewerkers precies ontwikkelen. En hoe dat tot driedubbele winst leidt: voor het bedrijf, de medewerkers en de maatschappij.”

Op 5 februari worden de onderzoeksresultaten voorgesteld tijdens het webinar ‘Een leven lang leren doorheen vrijwilligerswerk: een triple win’.

Na een inleiding van minister Hilde Crevits, licht prof. Peggy De Prins de belangrijkste bevindingen toe. Aansluitend gaat zij samen met Koen Frøberg in dialoog met getuigenissen vanuit de praktijk als vrijwilliger en als werkgever. Aan het woord zijn Beatrijs Ramaekers, HR directeur Prodex North Europe en bestuurder YAR Vlaanderen, Saskia Mermans, General manager Group Legal KBC en Bart Lambrechts, HR directeur Carglass.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER