Ben jij een hybrid work champion?

Het onderzoeksbureau IDC heeft wereldwijd de transitie van bedrijven naar een duurzaam telewerkbeleid in kaart gebracht met een Hybrid Work Maturity Study. Organisaties evolueren aan verschillende snelheden en het onderzoeksbureau categoriseerde de respondenten in vier verschillende maturiteitsniveaus, van Observers tot de echte Innovators. Die laatste toppresteerders hebben het dankzij hun onderbouwd telewerkbeleid tot 25% gemakkelijker om jonge talenten aan te trekken.

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven almaar meer aandacht hebben voor de rol van mens en cultuur (33%) in de transitie naar hybride werken. Al geeft de helft van de respondenten (51%) wel nog steeds technologie aan als primaire focus. Nieuwe telewerkregels (12%) of het kantoor (4%) krijgen minder aandacht.

“Hoewel de juiste technologie zeker belangrijk is voor telewerk, zijn aanpassingen in beleid, cultuur en kantooromgeving evenzeer cruciaal voor een succesvolle transitie naar hybride werken.

Onze werkcultuur moet evolueren, want het is duidelijk dat er geen weg terug is: slechts 7% ging na de pandemie terug naar 100% kantoorwerk. Medewerkers willen flexibiliteit, en voor organisaties is inclusief werken de nieuwe norm. We moeten onze managers trainen in hoe ze inclusieve meetings kunnen houden. Collega’s die op andere locaties werken, verdienen even veel aandacht. En medewerkers kan je leren omgaan met de dreiging van cyberaanvallen zodat ze bijvoorbeeld phishing mails kunnen herkennen. Zo’n overkoepelende aanpak moet je technisch faciliteren maar ook letterlijk in de cultuur van je organisatie inbouwen”, zegt Arnaud Spirlet, General Manager van Cisco BeLux.

Vier maturiteitsstadia

Met zijn Hybrid Work-maturiteitsonderzoek bevestigt IDC dat het afstandswerken in 2022 is ingeburgerd. Iets minder dan de helft (45%) zegt dat afstands- en hybride werken aanvaard is, negen van de tien bedrijven willen even veel of meer investeren in dit nieuwe, moderne werkregime. Volgens de Cisco Hybrid Work Index van juni 2022 is 73 procent van hybride werkers gelukkiger en gemotiveerder, 61 procent geeft aan dat relaties met collega’s nu hechter zijn.

Toch evolueren de bedrijven van het IDC-onderzoek, uit zo’n twintig verschillende sectoren op een andere manier.

IDC ziet vier verschillende fases waarin bedrijven zich bevinden, die ze bundelden in het Hybrid Work maturiteitsmodel:

  1. Hybrid Work Observers: verkennen de verschillende werkmodellen, maar Observers (7%) werken nog voornamelijk op kantoor en volgen de reguliere kantooruren.
  2. Hybrid Work Adopters: experimenteren al met hybride werkmodellen. Adopters (47%) investeren vandaag dan ook al in de nodige technologie.
  3. Hybrid Work Champions: zien in afzonderlijke afdelingen betere bedrijfsresultaten als gevolg van hybride werken, en de Champions staan klaar om het in de hele organisatie toe te passen. Zij zijn met 38% de tweede grootste groep.
  4. Hybrid Work Innovators: hebben het telewerkbeleid toegepast op het hele bedrijf. Innovators (8%) hebben ook geïnvesteerd in technologie die hun hybrid first-strategie moet ondersteunen.

De transformatie naar een hybride werkmodel heeft verschillende voordelen.

  • Zo geeft ongeveer de helft van de deelnemende bedrijven (48%) aan dat het de productiviteit van medewerkers verhoogt.
  • In Cisco’s Hybrid Work Index geeft 61 procent aan dat de kwaliteit van hun werk erop vooruitgaat dankzij hybride werk.
  • 78 procent van leidinggevenden en 66 procent van medewerkers zijn ervan overtuigd dat werken met de juiste technologie van overal kan, zonder productiviteitsverlies.

Andere belangrijke drijfveren zijn een betere zakelijke flexibiliteit (39%), meer betrokkenheid van partners en klanten (39%) en een sterkere betrokkenheid van medewerkers (36%). Hybrid Work Innovators geven aan dat het aantrekken van jong talent tot 25% gemakkelijker is dan voorheen.

“Dit IDC-onderzoek en onze Hybrid Work Index tonen dat organisaties veel progressie maken, maar ook dat er nog een lange weg te gaan is. We moeten de potentiële barrières neerhalen, of dat nu in technologie, cultuur of de werkplek is”, aldus Jeetu Patel, EVP en General Manager, Security & Collaboration.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER