Belg wil graag helft van de dagen thuiswerken

In 2022 vindt 43% van de Belgen dat zijn of haar job telewerk toelaat. Daarvan wil slechts een minderheid (nl. 5,1%) nog elke dag naar het werk. Spanjaarden willen het meest thuiswerken, samen met de Finnen en de Britten. Qua ideaal aantal dagen situeert de Belg zich in de middenmoot, samen met de Italianen, de Duitsers en de Zweden. De meerderheid van de Belgen verkiest twee of drie dagen van thuis uit te werken, als de aard van het werk het toelaat. Onze favoriete thuiswerkdag is vrijdag, gevolgd door maandag. De voordelen wegen op tegen de nadelen: dan gaat het niet alleen over een beter evenwicht in de combinatie werk-gezin (79%) maar ook een verhoogde productiviteit voor individuele taken (66%), maar ook in samenwerking met anderen (60%). Bijna de helft van de Belgen (46%) geeft aan dat hun werkgever telewerk toestaat; daarmee scoort België wel het hoogst. In maart 2022 bevroeg SD Worx 10.000 werknemers in 10 Europese landen, waaronder 1.098 Belgen, naar hun voorkeuren en mening over de nieuwe arbeidsorganisatie.

Meerderheid Belgen verkiest twee of drie dagen van thuis uit te werken

Voor meer dan vier op tien Belgen (43%) laat de aard van het werk telewerk toe. SD Worx ging hun voorkeur na. Met ongeveer 2,5 dagen (2,68) gemiddeld situeert de Belg zich in de middenmoot, samen met de Italianen, de Duitsers en de Zweden. De Belg zit daarmee tussen twee uitersten in: met enerzijds Frankrijk en Nederland die eerder 2 dagen per week willen thuiswerken en anderzijds Spanje, Finland en de UK die een voorkeur heben voor 3 dagen per week. In Spanje wil een kwart zelfs vijf dagen per week thuiswerken.

Katleen Jacobs, consultant bij SD Worx: ”Uit zeer recente onderzoek van SD Worx bij meer dan 1000 Belgische werknemers, blijkt dat dinsdag en donderdag de meest favoriete dagen zijn om terug naar kantoor te komen: meer dan vier op tien Belgen geven deze dagen aan. Woensdag en maandag volgen voor telkens ongeveer een op drie Belgen. Anderzijds willen 41% van alle Belgen minimum 1 dag per week thuiswerken. Onze favoriete thuiswerkdag is vrijdag (voor een op drie Belgen); gevolgd door maandag (een kwart van de Belgen) en woensdag (een op vijf). Er zijn natuurlijk individuele verschillen. Werkgevers staan voor een uitdagende puzzel met hun teams, zodat er voldoende aandacht is voor extra autonomie enerzijds en verbondenheid in een team anderzijds.”

Meer voor- dan nadelen voor bijna zeven op tien Belgen

De meerderheid is positief, al blijft er waakzaamheid nodig. Katleen Jacobs van SD Worx adviseert bedrijven bij de invoering van meer flexibiliteit in de praktijk: “Het heeft geen zin om naar kantoor te komen als je de hele dag alleen in een dossier moet werken of mails moet beantwoorden. Ongeveer de helft heeft de neiging om langer te werken en ervaart druk om altijd bereikbaar te zijn. Dit is ook kwestie van duidelijke afspraken te maken: wanneer moet iemand bereikbaar zijn, op welke manier, wanneer moeten mails al/niet beantwoord worden, … De taak van de werkgevers bestaat er zeker en vast in om werknemers en leidinggevenden hiervan bewust te maken. De concrete invulling zal vaak wel een persoonlijk gegeven zijn, voor sommigen geeft het rust om ’s avonds laat nog dat ene mailtje af te werken, voor anderen geldt dat niet.”

“We zitten op een kantelpunt. Werkgevers bepalen best spelregels: wanneer kom je best naar kantoor, waarom en hoe past dit in de teamwerking. Is dit voor een wekelijks overleg, of meeting met collega’s? Organiseren jullie bijvoorbeeld een ontbijt met het team. Ook hier zien we dat het belangrijk is meer te personaliseren of rekening te houden met de wensen van werknemer, tot een ‘perfect match’. Er is geen ‘one-size fits all’; zo blijkt uit ons onderzoek”, stelt Katleen Jacobs bij SD Worx. “Hierin tijd investeren rendeert. Flexibiliteit qua werkuren, tijd en manier van werken zit in de ‘top vijf redenen’, om voor een organisatie te kiezen en geëngageerd te blijven. Zowel voor werknemers én werkgevers.”

Dinsdag en donderdag zijn de kantoor topdagen

SD Worx vroeg meer dan 1000 Belgen naar hun favoriete dagen om naar het werk te komen. Voor 38,5% maakt het niet uit. Maar voor driekwart van de Belgen wel: zij duidden één of meerdere ideale dagen aan. Dinsdag en donderdag zijn de meest favoriete dagen zijn om terug naar kantoor te komen: meer dan vier op tien Belgen geven deze dagen aan. Woensdag en maandag volgen voor telkens ongeveer een op drie Belgen.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER