Belg meer geneigd om ontslag te nemen door corona-aanpak van werkgever dan andere Europeanen

Terwijl de Belgische werknemer meer geneigd lijkt om thuis te blijven werken in vergelijking met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, staat België op nummer 1 als het gaat om werknemers die hun job willen opzeggen vanwege de corona-aanpak van hun werkgever. Twee weken geleden onthulde de Belgische jobsite al onderzoek naar het huidige gevoel van werknemers over hun professionele situatie. Vandaag wordt dit onderzoek uitgebreid met een studie met meer dan 15.000 deelnemers in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk & Duitsland.

Meer thuiswerk in Frankrijk & Oostenrijk dan in België – opvallend minder in het Verenigd Koninkrijk

Op de vraag of ze tijdens de corona-crisis vanuit huis konden werken, kwamen de Oostenrijkse respondenten met meer dan de helft (54%) als beste uit de bus. In Frankrijk waren de deelnemers verdeeld: 49% zei dat ze huiswerk konden maken, terwijl 51% zei dat ze dat niet konden.

België kwam als derde uit de bus met slechts 44% van de werknemers die thuis konden werken tegenover 56% die dat niet konden. Opmerkelijk genoeg had het Verenigd Koninkrijk het minste aantal werknemers dat thuis kon werken, met een verschil van slechts 31% tegenover 69%. Dit betekent een verschil van 23 procentpunten tussen het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk op werknemers die thuiswerken.

Meer dan de helft van de Belgen wil blijven thuiswerken tegenover slechts een kwart in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk

Het lijkt erop dat de Duitse werknemers het meest gretig zijn om terug te gaan naar de traditionele werkplek met 60% die uitkijkt naar de terugkeer. In het Verenigd Koninkrijk en België was dit respectievelijk 50% en 47%. Franse & Oostenrijkse werknemers waren minder gretig met respectievelijk 42% & 36%.

Daarnaast zijn er ook duidelijk verschillende gevoelens over thuiswerken per land. Enerzijds wil slechts een kwart van de deelnemers in de UK (23%) & Frankrijk (25%) vanuit huis blijven werken. Anderzijds kijkt de helft van de Belgische werknemers (52%) uit naar verder thuiswerken – alleen Oostenrijk doet het met 64% beter.

De redenen om terug te komen waren over het algemeen vergelijkbaar:

  • interacties met collega’s (31%-48% in alle markten, met Oostenrijk als uitschieter 65%),
  • de dynamiek op de werkplek (23-31%)
  • en het opnieuw in evenwicht brengen van werk/privé (26-56%).

Meer financiële en mentale problemen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk dan in België

Op de vraag naar de langetermijnimpact van COVID-19 in drie Europese landen ondervinden werknemers in het Verenigd Koninkrijk de meeste problemen, gevolgd door Frankrijk en vervolgens België:

  • Het Verenigd Koninkrijk met 65% van de werknemers die financiële en 50% geestelijke problemen ondervindt.
  • Frankrijk met 48% financiële en 41% psychische problemen.
  • België met 37% financiële problemen & 28% psychische problemen

Wanneer men echter vraagt naar de toekomst van het beroepsleven, lijken de Belgische werknemers het meest pessimistisch – 75% denkt dat het nooit meer hetzelfde zal zijn, tegenover 70% in Frankrijk & 61% in het Verenigd Koninkrijk.

Meer Belgische werknemers dan hun Franse & Britse collega’s overwegen hun baan op te zeggen

Meer dan één op vijf (22%) van de Belgische werknemers overweegt ontslag te nemen vanwege de manier waarop hun werkgever de coronacrisis heeft aangepakt. Vergeleken met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is dit het hoogste percentage – met een resultaat van respectievelijk 20% en 14%.

Aanzienlijke toename van het aantal Belgische werkzoekenden als gevolg van de coronacrisis

Terwijl StepStone werknemers onderzocht die overwogen om hun job op te zeggen, merkt het Belgische jobplatform ook een stijging van de recente cijfers, met 1 jobadvertentie die gemiddeld 14 kandidaten voor het rekruterende bedrijf opleverde in mei. Dit aantal is niet alleen een stijging van +47% ten opzichte van april, het is ook hoger dan dezelfde periode vorig jaar, mei 2019 (gemiddeld 12 kandidaten per jobadvertentie). Ook andere cruciale cijfers groeien. Voor mei was er een stijging van +14% in het aantal bezoeken aan de website, in vergelijking met april. Een waarschijnlijke reden – naast het feit dat mensen vrijwillig ontslag nemen – is de instroom van nieuwe werkzoekenden na de nog steeds voortdurende COVID-19-crisis.

StepStone heeft dit onderzoek tussen 12 en 15 mei afgerond. Aangezien het onderzoek een momentopname is van de huidige situatie van duizenden werknemers, zijn deze gegevens tijdgevoelig en kan de situatie veranderen. Onze analisten hebben de gegevens gescreend om er zeker van te zijn dat zowel de weergave als de validiteit van de antwoorden van de respondenten accuraat zijn. In totaal werden er 18.064 enquêtes ingevuld door werknemers in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België & Oostenrijk.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER