Bedrijven zoeken manieren om aantal werkuren te verminderen

Van het totaal aantal beschikbare uren werd in maart 2020 slechts 58,6% gepresteerd door arbeiders en 76% door bedienden. Dat is een daling met 25% bij arbeiders en met 11% bij bedienden in vergelijking met maart 2019. Dat blijkt uit een studie van HR Dienstverlener Securex, waarin een vergelijking werd gemaakt van de absenteïsmecijfers in 2020 met die van 2019.

“Bedrijven zoeken naar alle mogelijke manieren om hun personeel tijdelijk minder te doen werken om de crisis uit te zweten,” zegt HR Research expert Heidi Verlinden.

De beschikbare tijd is het totaal van de te presteren en de niet te presteren tijd. Voorbeelden van niet te presteren tijd zijn verlof en feestdagen, thematische verloven en overuren. De te presteren uren in de beschikbare tijd werd significant onderbenut in maart 2020. Van het totaal aantal van die beschikbare uren werd namelijk tijdens de hele maand 25% minder gepresteerd door arbeiders en 11% door bedienden. Securex communiceerde al eerder dat die daling voor een groot deel te wijten was aan ziekte.

Hierdoor werden andere types afwezigheden minder aangevraagd. Werkgevers registreerden in maart 2020 vooral minder educatief verlof, verlofdagen en familiaal verlof.

“We zien dat bedrijven naar manieren zoeken om hun personeel tijdelijk minder te doen werken om de crisis uit te zweten. Daarbij merken we dat werknemers hun verlof uitstellen,” zegt HR Research expert Heidi Verlinden.

Geen overuren meer, behalve in cruciale sectoren

Werknemers presteerden in de maand maart ook minder overuren en mochten eerder thuis blijven na een eventuele opzeg en bij zwangerschap. Het aantal overuren daalde met 28% bij arbeiders en met 32% bij bedienden.

Niet gepresteerde, maar toch betaalde uren (zoals vrijstelling van prestatie na opzeg), stegen met 123% voor arbeiders en met 25% voor bedienden in maart 2020 vergeleken met maart 2019. Het werkverbod voor zwangere vrouwen steeg met 26% bij arbeiders en bleef verder stabiel bij bedienden.

Fabrikanten van medische uitrustingen, plexiglas en telecommunicatie vroegen hun werknemers dan weer massaal om overuren te presteren. Organisaties in de gezondheidszorg, maar ook houders van een persoonlijk assistentiebudget hadden hun assistenten en werknemers meer nodig dan normaal. Ook de voedingsnijverheid is cruciaal gebleken en zelfs de bibliotheken presteerden overuren.

Gemiddeld over alle sectoren heen zien we een daling van het aantal overuren, maar in bepaalde sectoren werden juist meer overuren gepresteerd. Wanneer er veel overuren worden gepresteerd staat de veerkracht van werknemers onder druk. Het is cruciaal dat werkgevers begrip en waardering tonen en sociale steun bieden,” zegt Heidi Verlinden.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER