Het initiatief Baanbrekende Werkgever verzamelt intussen 156 Belgische werkgevers die werk en mobiliteit mensgericht willen aanpakken in het nieuwe normaal. Ze gaan voor een beleid waarbij de werknemer centraal staat, en niet het kantoor. In 2021 voegen ze de daad bij het woord en evolueert het charter Baanbrekende Werkgever naar een heus certificaat.
Vorig jaar vroegen ze organisaties het charter Baanbrekende Werkgever te ondertekenen en hierdoor hun intentie kenbaar te maken om de werknemer centraal te zetten in het nieuwe normaal.
Het charter zet in op drie pijlers:
- ‘minder onderweg’,
- ‘slimmer en groener onderweg’
- en ‘mensgericht hybride werken’.
156 organisaties herkenden zich in de missie en uitdagingen van het charter en ondertekenden het charter. Deze organisaties zetten resoluut in op alternatieve vervoersmodi, herbekijken de inrichting van hun kantoren in functie van hybride werken, maar onderzoeken bijvoorbeeld ook hoe ze de verbondenheid en het mentaal welzijn van hun medewerkers kunnen stimuleren in een context van hybride werken.
In 2021 willen ze deze intentie omzetten naar implementatie. Daartoe lanceren de initiatiefnemers De Lijn, Antwerp Management School en Jobat het Certificaat Baanbrekende Werkgever.
Ze houden daarbij rekening met de context van heel wat organisaties die vandaag zoekende zijn naar hoe ze werk en mobiliteit in het nieuwe normaal gaan organiseren. Daarom ligt de focus van het certificatietraject op het uitwisselen van kennis tussen organisaties.
Samen met Antwerp Management School hebben we een traject uitgewerkt waarbij de deelnemende organisaties elkaar inspireren met hun aanpak.
Ook nieuwe organisaties kunnen nog inschrijven in dit traject tot eind maart. Er zijn infosessies opgezet waarbij het traject van A tot Z wordt toegelicht. Inschrijven voor een infosessie kan via
Certificaat Baanbrekende Werkgever ’22.
Meer info via Ruben Van Goethem
(namens De Lijn, Jobat en Antwerp Management School)