Baanbrekend pilootproject voor een 4-dagen werkweek in België

Tryangle Happiness and Well-Being at Work kondigt met trots de lancering aan van een innovatief pilootprogramma omtrent de 4-dagen werkweek. Dit project biedt bedrijven in Vlaanderen een unieke kans om een verkorte werkweek met behoud van voltijds loon gedurende zes maanden uit te proberen, onder begeleiding van internationale en lokale experts.

De 4-dagen werkweek

De échte 4-dagen werkweek, waarbij medewerkers 32 uur per week presteren in ruil voor de verloning van een fulltime job, is momenteel een veelbesproken concept. Maatschappelijke verschuivingen zorgen stilaan voor een andere kijk op werk, waarbij de nadruk niet alleen ligt op winst, maar steeds vaker op duurzaam ondernemen en het welzijn en werkgeluk van werknemers.

Internationale pilootstudies

Onder de vleugels van 4 Day Week Global werd de 4-dagen week reeds met succes uitgetest en geïmplementeerd in tal van landen en bedrijven wereldwijd. De pilootstudies leverden uitstekende resultaten op: deze aanpak verbetert niet alleen de work-privé balans en het fysieke en mentale welzijn van medewerkers, maar leidt ook onder andere tot een hogere productiviteit, meer engagement, sterkere bedrijfsresultaten en een aantrekkelijkere employer branding.

Belgische pioniers

Ook in België zijn er enkele inspirerende pioniers die deze innovatieve werkstructuur omarmen. De sociaal-culturele vrouwenorganisatie Femma testte in 2019 al een werkweek van 30 uur uit en voerde sinds 2022 een structurele arbeidsduurvermindering in met een collectieve 32 urenweek. Als corporate well-being specialist die organisaties wil inspireren met succesvolle werkgeluk- en welzijnsinterventies, ook binnen de eigen werkstructuur, switchten we bij Tryangle eveneens naar een 4-dagen werkweek op 1 september 2023.

AFAS Software

Eerder deze maand besloot ook softwarebedrijf AFAS om een verkorte werkweek te introduceren voor alle medewerkers, om zo de werk-privébalans en het welzijn te bevorderen. Een initiatief dat helemaal aansluit bij hun missie en hun jarenlange inzet voor een aangename en motiverende werkomgeving waarin medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen. AFAS Software gaat vanaf 2025 voor een 4-dagen werkweek met behoud van alle arbeidsvoorwaarden en geeft alle medewerkers een extra vrije dag, de zogenaamde ontwikkeldag. Deze ontwikkeldag biedt medewerkers de mogelijkheid om meer aandacht te besteden aan persoonlijke ontwikkeling en andere belangrijke zaken buiten het werk.
Het bedrijf ziet dit als een enorme kans om te innoveren door middel van slimme automatisering en AI, zodat meer kan worden bereikt in minder dagen. Door in te zetten op serviceoptimalisatie en efficiëntieverbetering, wil AFAS meer tijd vrijmaken voor zaken die er echt toe doen.

4-dagen werkweek pilootprogramma

Voor bedrijven die te weten willen komen of een verkorte werkweek een aanpak is die voor hen zou kunnen werken hebben we bijzonder nieuws! In 2024/2045 kunnen geïnteresseerde organisaties in Vlaanderen namelijk deelnemen aan een gecoördineerd pilootprogramma. Zo krijgen organisaties een kans om gedurende 6 maanden – en samen met andere baanbrekende bedrijven – onder vakkundige begeleiding een kortere werkweek met voltijds loon (bv een 32 urenweek) uit te proberen.

Om deelnemende organisaties de beste voorbereiding en ondersteuning te bieden slaan de (internationale) experten van 4 Day Week Global en Tryangle Happiness and Well-Being at Work de handen in elkaar voor dit uitgebreid traject dat van start gaat in november 2024.
Organisaties kunnen zich tot 31 oktober 2024 inschrijven voor een intensief voorbereidingsprogramma van 3 maand en een proefperiode met een verkorte werkweek van 6 maand. Het project omvat tevens wetenschappelijk onderbouwde onderzoeksmetingen, waarvan de resultaten mee worden opengenomen in het onderzoek van 4 Day Week Global.

Persvoorstelling en netwerkmoment

Op donderdag 12 september 2024 om 14u nodigen we persverantwoordelijken en geïnteresseerde organisaties uit om het te hebben over de nieuwe visie op werk, het belang van corporate well-being en het potentieel van de 4-dagen werkweek om meer ruimte te creëren voor wat echt telt.

Tryangle co-founders Kim Hilgert en Griet Deca schetsen hoe een 4-dagen week niet alleen kan zorgen voor meer werkgeluk, maar ook voor hogere productiviteit. We delen onze eigen ervaringen met de 4-dagen werkweek en bieden praktische informatie over het pilootprogramma.

Dit event wordt gebracht in samenwerking met AFAS Software, waarbij deelnemers verwelkomd worden in hun prachtige Clubhuis. CEO Machiel den Dekker vertelt tevens over de visie en drijfveren achter hun keuze voor de nieuwe manier van werken, en de praktische stappen die ze daarvoor zullen nemen. Het programma wordt afgesloten met een debat met enkele experten omtrent de toekomst van werk en het potentieel van de 4-dagen week in België.

>> Meer info over het programma en gratis inschrijven via deze link.

Meer informatie

Voor meer informatie rond het 4 Day Week pilootprogramma kan je terecht op 4dagenwerkweek.be. Wie op de hoogte wil blijven kan vrijblijvend inschrijven voor een specifieke nieuwsbrief. Geïnteresseerden kunnen ook aansluiten bij twee Q&A webinars, waar alle details en bijkomende vragen omtrent dit pilootproject behandeld worden.

>> Deelname is gratis en inschrijven kan nu al via deze links: webinar 16 september (13u) of webinar 1 oktober (9u).

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER