Appetijt om vakantie te nemen weer toegenomen

In de eerste acht maanden van dit jaar, werd in totaal 6,5% van de werkbare uren niet gepresteerd omwille van vakantie. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van de coronajaren 2020 en 2021. De opname van vakantiedagen zit zo bijna opnieuw op het niveau van vóór corona. Dat blijkt uit een analyse van Acerta op basis van de gegevens van ruim 260.000 werknemers actief bij meer dan 40.000 werkgevers in België. “Juli en augustus hebben de vakantiecijfers duidelijk opgekrikt”, aldus Acerta.

Tijdens de coronacrisis – in 2020 en 2021 – namen werknemers in ons land duidelijk minder vakantiedagen op dan anders. Vele werknemers zaten toen tijdelijk werkloos thuis en hadden geen nood aan extra vakantie.

Bovendien waren de meeste vakantiebestemmingen onbereikbaar of hadden ze strenge coronamaatregelen ingevoerd.

Gevolg: tegen het eind van het jaar had de Belg nog heel wat dagen opgepot en werd het een race om ze in de eindejaarsperiode op te nemen.

Dit jaar is de appetijt om vakantie te nemen duidelijk toegenomen. 6,5% van de werkbare uren in de Belgische ondernemingen ging dit jaar al naar vakantie. Daarmee zitten we bijna opnieuw op het niveau van vóór corona, toen de percentages respectievelijk op 6,7% (2018) en 6,56% (2019) zaten na acht maanden. Met de belangrijkste vakantiemaanden achter de rug, kunnen we stellen dat de opname van vakantie terug is genormaliseerd.

Marijke Beelen, experte bij Acerta Consult: “De vakantiecijfers per eind augustus zijn nog iets verder opgeschoven naar wat we als normaal en wenselijk beschouwen. Dat is goed nieuws. Een gezonde spreiding van vakantie doorheen het jaar is en blijft immers belangrijk.

Zowel voor de werknemers om de batterijen op te laden, als voor onze ondernemingen om het werk te kunnen plannen en de continuïteit te kunnen verzekeren.

Maar we leven en werken nog altijd niet in de stabiele tijden die we kenden voor corona. Dan is het goed om zelf zekerheden in te lassen. Daarom raden we werkgevers en werknemers aan om ook voor de komende maanden, met daarin de populaire kerst- en de herfstvakantie, de planning actief in handen te nemen en duidelijke afspraken te maken over de opname van vakantie.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER