Alles wat je moet weten over het mobiliteitsbudget

We zijn halverwege 2023, tijd voor een tussentijdse balans: waar lagen HR professionals de afgelopen maanden wakker van? We vroegen het aan onze HR Community, doken in de cijfers en analyseerden de meest gelezen artikels. Op basis daarvan zien we 3 duidelijke trends:

(1) Hoe zorgen we dat alles betaalbaar blijft met de stijgende loonkosten?
(2) Hoe dragen we zorg voor het (financieel) welzijn van onze mensen?
(3) En hoe blijven we als HR professional zelf bij in deze snel veranderende wereld?

Tijdens de BBQ editie van onze HR talkshow, #ZigZagHR Live, reikten we inspiratie en concrete handvaten aan om met deze drie uitdagingen aan de slag te gaan. Lesley Arens ging daarvoor in gesprek met Quinten Vandermeulen, co-founder Mbrella.

Het is hun missie om het voor HR ‘belachelijk eenvoudig‘ te maken om flexibele mobiliteitsplannen op te zetten door het mobiliteitsbudget naadloos met payroll te integreren. En dat niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor kmo’s.

+++

Bedrijfsmobiliteit as we know it is niet meer. De turbulente gebeurtenissen van 2020 hebben de (broodnodige) verandering in mindset versneld op een manier die we nooit hadden kunnen verwachten. Ondertussen hebben zowel werknemers als werkgevers zich aangepast aan een nieuwe manier van werken, welke een blijvende impact zal hebben op de manier waarop we ons verplaatsen. Daarnaast zien we een toestroom van nieuwe regelgeving die flexibele en groene mobiliteit bevordert. Zo moeten vanaf 2026 alle bedrijfswagens elektrisch zijn.

Maar er is meer.

Het federale mobiliteitsbudget bijvoorbeeld. Dat initiatief laat werknemers toe hun bedrijfswagen in te ruilen voor een budget. Werknemers kunnen dat budget vrij besteden aan een quasi onbeperkt aantal alternatieve en milieuvriendelijkere mobiliteitsopties, gaande van een step over het openbaar vervoer tot een speedpedelec.

Daarbij gaat het niet alleen over shared mobility (zoals deelfietsen of -auto’s), maar ook over het leasen van milieuvriendelijke wagens. Samen met die forse ambitie van de Belgische overheid om tegen 2026 een groene vloot te hebben, is het thema relevanter dan ooit.

  • Wat houdt het federaal mobiliteitsbudget in?
  • Wat zijn de basisprincipes?
  • Hoe wordt het berekend?
  • Wat kost het?
  • Wie mag er gebruik mag van maken (en wie niet)?
  • Waaraan kan je het besteden?
  • Wat zijn de eventuele beperkingen?
  • Welke procedure moet je doorlopen?
  • Wat is de impact van de veranderende fiscaliteit op de bedrijfskost? Hoe zorgen we dat alles betaalbaar blijft?
  • En wat brengt de toekomst?

💡 Meer info over Mbrella

📎 Lees ook dit artikel op #ZigZagHR over de voordelen van het mobiliteitsbudget

🎧 Bekijk of beluister de podcast met Quinten Vandermeulen

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER